Przerobka ICEwm - mam pomys

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Dominik
Beginner

Przerobka ICEwm - mam pomysł ale nie wiem jak go ruszyć

Post autor: Dominik »

Witam, szukam sposobu ułatwienia sobie pracy, bez zbędnego zżerania zasobów:
W ICEwm już mamy zamiast zabałaganionego pulpitu czyste tło - tapetę. Możemy ją w konfiguracji zmieniać, osobiście nawet jej nie włączam (wchodzę z X-ów, bo jeszcze lżejsze, a przy okazji mniej konfiguracji do zabawy). Ale troszkę brakuje mi konsoli - nawet jak icewm'owe uruchom coś wykonuje nie widzę wyników tego polecenia
i tu mój pomysł:
etap 1) ustawić jako tło pulpitu w icewm którąś konsole - po prostu zamiast tapety pełen jej podgląd
etap 2) zdobyć dostęp do tej konsoli z ICEwm, bez konieczności alt+ctr+Fn, żeby wpisywać
3) opcjonalnie: na takie "tło" skierować wynik polecenia "uruchom" (ctr+alt+spacja) z ICEwm

W skrócie - chcę niejako na konsole nałożyć okna

Wiem, mogę to obchodzić np tak:

Kod: Zaznacz cały

xinit 
a potem

Kod: Zaznacz cały

icewm & 
i tylko powiększyć okno - to jakby otworzyć na dole terminal. Niestety rozwiązanie dodaje kolejny proces, co gorsza zamkniecie takiego okna, nawet przypadkowe, zamknie i Xy. O braku elegancji takowego "obejścia" nie wspomnę

Jeśli możecie mnie naprowadzić jak to zrobić (bez pisania nowego Wma na bazie ICE :-/ ) to proszę o sugestie

P.S. nie jestem pewny czy do właściwego działu dałem no ale w sumie to tylko troszkę rozbudowana konfiguracja - nie bardzo chce robić z tego pomysłu programowanie
Killavus

Post autor: Killavus »

Skoro masz X-y, to masz też emulator terminala - xterm. Czemu więc chcesz na siłe sobie utrudniać życie? Zasobów Ci starczy, uwierz mi. :)

Pozdrawiam.
elwis
Beginner

Post autor: elwis »

Najwygodniej chyba zrobić xtermem. zamiast icewm w plikach startowych zrobić xterm -e icewm. Innym sposobem. Może zrobienie icewm >> log by coś dało? mi wydaje się że tak..
ODPOWIEDZ