Compiz Fusion - Jak zdoby

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
Kaudi
Beginner

Post autor: Kaudi »

Tzn ja mam Fusiona ale nei w autostarcie uruchmiam soebie ze skrotu na polpicie ale z menu mozna przez Compiz Fusion Icon i po klopocie.a tak swoja droga to dziwne te twoje problemy z wylaczaniem kompa u mnie jest wszystko oki.
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

skotik87, co do autostartu:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh
komenda_uruchamiajaca_compiz_fusion
emerald --replace
Zapisz to jako [nazwa].sh, zrób chmod +x [nazwa].sh i w zależności:
:arrow: GNOME: System->Preferencje->Sesje i tam sobie wpisz (Jak pomyliłem to sorka...)
:arrow: KDE: /home/user/.Autostart
:arrow: XFCE: Ustawienia->Aplikacje automatycznie uruchamiane->Dodaj i wskaż skrypcik :)

BTW, ja w ogóle nie używam, próbowałem uruchomić, ale nie wyszło :mrgreen: A poza tym, graficzne bajerki mnie nie cieszą :-P
SobonPiotr
Beginner

Post autor: SobonPiotr »

A ja mam problem innej natury. Wszystko instaluje się pięknie, wszystko działa jak powinno (o dziwo nawet płatki śniegu są, a nie jak ostatnio kwadraciki), tylko jeden problem.
Gdy klikam na swoją ikonkę Compiz-fusion i odpalam settings-manager to moim oczom nie ukazują się żadne ikonki. Mam te wszystkie General, Accessiblity, Desktop itp. Są także te poddziały kostka pulpitu, przenikanie do pulpitu itp.
I tutaj mój problem. Zawsze obok tych napisów były ładne ikonki, pokazujące co dana funkcja robi, było to bardzo przydatne. Teraz zamiast tych ikonek mam czerwone krzyżyki.
Co muszę dograć, by to mi się wyświetlało poprawnie? Compiza uruchamiam wpisują w konsoli compiz-icon.
Deathman
Beginner

Post autor: Deathman »

1. Kwadraciki zamiast sniegu to po prostu brak tekstur do wtyczki snieg...
2. Nie masz ikon? Czekaj na nastepna aktualizacje..to nie brak jakiejs paczki, tylko blad w kolejnej wersji CF, btw, widze, że krotko CF używasz, bo nikt by sie brakiem ikon nie przejmowal.....zobaczysz, że nastepne aktualizacje dopiero mogą wprowadzić zamęt, błędy..heh :mrgreen:
SobonPiotr
Beginner

Post autor: SobonPiotr »

Beryla zazwyczaj używałem, to było jak zmagania z maluchem. Wybierałem "uruchom", niestety nic się nie odpalało, uruchamiałem dalej i dalej było nic, aż w końcu za nastym razem poszło. :P

A tutaj miałem CF wcześniej, aż przyszedł czas na zainstalowanie ponownie Debiana (bo mi się nudziło, windows był ciekawszy) i zobaczyłem, że CF jest jakiś "bezikonkowaty", myślałem, że zrobiłem coś źle. :D
frik
Beginner

Post autor: frik »

SobonPiotr pisze:Gdy klikam na swoją ikonkę Compiz-fusion i odpalam settings-manager to moim oczom nie ukazują się żadne ikonki.

# aptitude install librsvg2-common

[ Dodano: 2007-08-12, 11:28 ]
Deathman pisze:nikt by sie brakiem ikon nie przejmowal.....zobaczysz, że nastepne aktualizacje dopiero mogą wprowadzić zamęt, błędy..heh :mrgreen:
czy ja wiem. problem ikon byl ostatnio najwiekszym i glownym problemem do rozwiazania i shame meczyl sie z tym prawie tydzien bo nasze kolejne testy nie przynosily zadnych rezultatow a niektorym i tak dzialalo ;)
btw. do repozytorium trafil fajny pakiet (na moja prosbe ;) ) avant-window-navigator (i awn-theme-manager). jest to narazie wersja testowa i pod kde jest lekki problem z dodawaniem luncher'ow ale to sie juz poprawia :)
a co do przyszlych bledow to niesadze zeby wprowadzily zamet bo paczki z repo ktorego uzywasz sa testowane (nie zawsze dokladnie ale sa) zanim trafia do ciebie ;)
Deathman
Beginner

a co do przyszlych bledow to niesadze zeby wprowadzily zamet bo paczki z repo ktorego uzywasz sa testowane (nie zawsze dokladnie ale sa) zanim trafia do ciebie ;)
Nie raz sie zdarzało, ze nie działał "settings-manager", ikony, compiz nie dzialal w ogole....
GIGABYTE
Beginner

Post autor: GIGABYTE »

Witam. Jak odpalić Compiz-fusion?? Gdy wpisuję compiz to otrzymuję:

Fatal: Failed test: texture_from_pixmap support
Checks indicate that it's impossible to start compiz on your system.
Macius

Post autor: Macius »

No ja bym chetnie tez sprawdzil ale mam maly problem ;/ jak zmienie wpis w xorgu to nie wlancza sie srodowisko graficzne mam sida jadro 2.6.22 to jedyny sposob zeby dzialaly mi stery od grafiki i mogl miec nowe pakiety bo na starszych jadrach jak wiadomo sa problemy z 32 bitowymi procesorami. Terazpo zmianach xorgu moge wpisac jedynie startx i wlancza sie gnome wyswietla ze kde zostalo uruchomione ale nic sie nie dzieje wie ktos moze o co be
Deathman
Beginner

GIGABYTE, jaka karta graficzna? Radeon jakis?..
Zablokowany