Wy

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
suba

Wyłączenie X-ów w trybie startowym....

Post autor: suba »

Witam,

Mam bardzo banalne pytanie.
Chciałbym się dowiedzieć jak skonfigurować debian 4.0 żeby nie startowały mi X podczas uruchamiania systemu tylko żeby uruchomił mi się w trybie tekstowym (2), a żeby je można było uruchomić z ręki :)

Z góry dziękuję za pomoc :)

Z poważaniem
[ suba ]
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

8.1.4 Jak wyłączyć automatyczne uruchamianie Xów przy starcie?!

Ujarzmianie wersji unstable/sid może być zabawne, ale zawierający błędy xdm, gdm, kdm oraz wdm starujący przy uruchamianiu systemu może Ci dopiec.

Na początek zdobądź dostęp do konta administratora (root) wpisując poniższe polecenie podczas startu lilo:
boot: Linux vga=normal s

Zakładamy, że Linux to etykieta jądra, które zazwyczaj uruchamiasz. Natomiast „vga=normal” sprawi, że lilo wystartuje w normalnym trybie VGA. Ostatni parametr -- „s” (lub „S&#8221 ;) sprawia, że init uruchamia system w trybie pojedynczego użytkownika. Teraz wystarczy wpisać hasło administratora (konto root).

Istnieje kilka sposobów na wyłączenie wszystkich demonów systemu X:

uruchom update-rc.d ?dm stop 99 1 2 3 4 5 6 .

wstaw „exit 0” na początek wszystkich plików /etc/init.d/?dm.

zmień nazwę wszystkich plików /etc/rc2.d/S99?dm na /etc/rc2.d/K99?dm.

usuń wszystkie pliki /etc/rc2.d/S99?dm.

uruchom :>/etc/X11/default-display-manager

W przykładach rc2.d oznacza aktualny poziom startu (runlevel) ustalony w /etc/inittab, zaś ?dm oznacza, że powinieneś uruchomić każdy z programów: xdm, gdm, kdm czy też wdm.

Tylko pierwsze z rozwiązań wymienionych na liście, jest „jedynie słuszną drogą” w systemie Debian. Ostatni ze sposobów jest łatwy, ale wymaga ponownego ustawienia menedżera ekranu używając później dpkg-reconfigure. Pozostałe to różne metody na wyłączenie demonów.

Po tych czynnościach nadal możesz uruchomić środowisko graficzne poleceniem startx wydanym na dowolnej konsoli tekstowej.
Czasami guglowanie pomaga :) )
http://www.debian.org/doc/manuals/refer ... ps.pl.html

no chyba ze ten sposob ci nie zadziala :)
pozdr
ODPOWIEDZ