Cuda na pulpicie...

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
gandalfini

Cuda na pulpicie...

Post autor: gandalfini »

Jako "szczęśliwy" posiadacz starego sprzętu i leciwego radeona 9000 pro pomordowałem się trochę z instalką sterowników, w końcu udało mi się uruchomić akcelerację 3D (nawet nie wiem jak to zrobiłem :D ) jednak pojawił się następujący problem:

Podczas uruchamiania KDE system wywala taki error;
Obrazek

Gdy dodałęm brakujące linijki do xorg.conf zaczynają się dziać cuda - nie jestem w stanie tego opisać ale wygląda na to. że stery ati coś się "dławią" z odświeżaniem, ponieważ tło pulpitu "jest" tylko trzeba je trochę "pościerać" jakimś innym oknem :]
Obrazek
Macie pomysł, jak to naprawić aby wszystko chodziło gładko (ewentualnie- co zrobić by po wywaleniu wpisów z xorg.conf nie pojawiał się ten wredny error przy starcie ? )
castor
Beginner

Post autor: castor »

wklej wynik:

Kod: Zaznacz cały

# dpkg -l xserver-xorg
Lorenzo
Beginner

Post autor: Lorenzo »

Moduły od ati dla twojej karty nie wspierają przeźroczystości - więc o niej zapomnij (chyba że uda się na otwartych)
gandalfini

Lorenzo pisze:Moduły od ati dla twojej karty nie wspierają przeźroczystości - więc o niej zapomnij (chyba że uda się na otwartych)
Ten złom i tak góra za jakieś 2 miesiące znika z mojego mieszkania - co do wpsierania przezroczystosci to głowy nie dam, ale wcześniej (tzn jakieś 3 dni temu) miałem wsyzstko ładnie poustawiane, zresztą nawet teraz menu KDE jest przezroczyste, pasek też mam styl Crystal-GL i też jest przezroczysty...

Kod: Zaznacz cały

Wybór=U=Nieznany/I=Instalacja/R=Usunięcie/P=Wyczyszczenie/H=Zatrzymanie
| Stan=N=Brak/I=Zainst./C=Skonfig./U=Rozpakowany/F=Nieskonfig./H=Wpół-zainst.
|/ Błędy?=(brak)/H=Wstrzym./R=Do przeinst./X=Obydwa (Stan,Błędy:wielk.lit.=źle)
||/ Nazwa          Wersja         Opis
+++-==============-==============-============================================
ii  xserver-xorg   7.1.0-16       the X.Org X server
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Tak BTW, gandalfini, na pierwszym screenie ta czcionka w tytule okna to celowo jest? Jak tak to można wiedzieć co to za czcionka? :>
Nailvegher

Post autor: Nailvegher »

Hehe.. Kaka' z dylematem przychodzi, a ty do niego "czcionka"...:
gandalfini, Sterowniki ATI (fglrx) nie obsługują przezroczystości... Musiałbyś zainstalować serwer XGL i na nim odpalać "cuda na pulpicie". Gdzieś na forum powinnien być poradnik lub rozwiązanie serwera XGL.
Pozdrawiam...
gandalfini

Jakoś przestał irytować mnie ten błąd a niech sobie pożyje do upgrade sprzętu...
A czczionka to sans serif albo monospace.
ODPOWIEDZ