kodeki

Ogólne pytania dotyczące systemu
kabzior
Beginner

kodeki

Post autor: kabzior »

Aż dziwnie się czuję zadając takie pytanie, ale naprawdę ostatnią godzinę spędziłem na poszukiwaniu na guglach site:debian.linux.pl + kodeki, divx, gstreamer i co mi tam jeszcze przyszło do głowy. Na Ubuntu znałem dokładne zawy pakietów jakie trzeba zainstalować via aptitude na czystym systemie żeby działało DVD, divx, xvid, mp3, wma i w ogóle ;) [gstreamer'ów chyba ze 4 różne, jakieś libxine, libdvd itp] Ale nie znalazłem dla Debiana konkretnej informacji które pakiety są niezbędne żeby odtwarzać ww formaty. Mógłby ktoś, tak zbiorczo? :)

I jeszcze wykorzystam że już piszę:
1. Jak zmienić żeby podwójne kliknięcie na belce masymalizowało okno (ale tylko to a nie zmiana całego stylu obsługi z "KDE" na "Windows(R)" ) - chyba wszystko przejrzałem już w kcontrol
2. Zainstalowałem przez aptitude msttcorefonts ale nie mam ich dostępnych w systemie - czy to coś jeszcze trzeba dodatkowego robić? Myślałem że wystarczy zainstalować.

jk
Zarov
Beginner

Post autor: Zarov »

http://www.debian-multimedia.org
Dodaj odpowiednie wpisy, pozniej:

Kod: Zaznacz cały

aptitude update
aptitude install debian-multimedia-keyring
aptitude update
aptitude install w32codecs
kabzior
Beginner

Post autor: kabzior »

Zarov pisze:www.debian-multimedia.org
Dodaj odpowiednie wpisy, pozniej:

Kod: Zaznacz cały

aptitude update
aptitude install debian-multimedia-keyring
aptitude update
aptitude install w32codecs
Zmyliło mnie to debian-multimedia-keyring... myślałem że to będzie paczka z tymi wszystkimi gstreamerami itd a potem w32... a tu proszę, to było PGP, a wszystkie formaty działają tylko po w32... nie będę nawet pytał czemu pod Ubuntu musiałem instalować zerbernaście innych rzeczy żeby np mp3 działało :D

A czy ktoś mógłby coś podpowiedzieć odnośnie msttcorefonts? Pomyślałem że może nie widać ich wcale w Centrum Sterowania (no i w ogóle w systemie) bo odpalam je jako user, więc dałem kcontrol poprzedzone su i niestety mnóstwo błędów wyskakuje, Guglam teraz za tym i faktycznie sporo o tym piszą że to bug jakiś. Ale na czcionki nadal nie mam pomysłu.

/EDIT
Działają czcionki ściągnięte w paczce i rozpakowane wg poradnika Kaki.
Dodatkowo znalazłem gdzie się ustawia zachowanie okien... nigdy bym na to nie wpadł...

jk
Zarov
Beginner

Post autor: Zarov »

Prawym na dekoracji > zaawansowane i tam ustawienia okien :)
Sam niedawno to obadałem przy problemie z Ktorrentem (chociaż nic nie pomogło)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ