waiting for root file system

Pomoc dotycząca instalacji systemu
kabzior
Beginner

waiting for root file system

Post autor: kabzior »

Właśnie zainstalowałem Debiana. Lenny. Netinstal. Bez internetu. Bez Grub'a.
Przy próbie uruchomienia zatrzymuje się na

Kod: Zaznacz cały

Begin: Waiting for root file system... ...
hp serii dv4000. sda1 10 GB. nie wiem jakie info jeszcze podać. proszę o pomoc.

jk
frik
Beginner

Post autor: frik »

w fstab masz pewnie zle podany numerek partycji ;) zmien i powinno byc ok
kabzior
Beginner

[quote="frik"]w fstab masz pewnie zle podany numerek partycji ]

Sam na to wpadłem :) Zmieniłem z hda1 na sda1. Niestety nie pomogło. Po chwili dumania zmieniłem znów na hda1 i dodatkowo w menu.lst zmieniłem z sda1 na hda1. I działa. Ubuntu mnie zmylił, oznacza partycje sdax... a Debian hdax. Ile satysfakcji z Debiana, jaka ogromna radość zrobić coś samemu :) ))

Trochę mi szczęka opadła jak 10 minut próbowałem zmienić adres MAC i mi nie wychodziło i kontrolnie spingowałem wp.pl... sieć działa. Na jakimś losowym MAC. Cuda Panie, MS Windows XP Home i Pro, Ubuntu, Kubuntu, Damn Small Linux - wszędzie trzeba było zmieniać MAC bo provider wpuszcza po MACu... a Debian działa na jakimś losowym...

No nic, idę instalować Xorga i KDE.

Jedno pytanie, gdzie konkretnie mogę znaleźć logi z uruchamiania systemu (gdzieś w /var/log/? które konkretnie). Bo widziałem kilka błędów ale nie zdążyłem zauważyć konkretów.

jk
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

kabzior pisze:Jedno pytanie, gdzie konkretnie mogę znaleźć logi z uruchamiania systemu (gdzieś w /var/log/? które konkretnie). Bo widziałem kilka błędów ale nie zdążyłem zauważyć konkretów.
IMO, najprościej chyba:

$ dmesg

Pozdrawiam.
kabzior
Beginner

Kaka wg Twojego poradnika instalacji Xorg trzeba się przygotować na wiele ekranów konfiguracyjnych, mnie wyskoczył tylko ten z rozdzielczością i tyle. Tak mnie to zaskoczyło i zmyliło że dałem reconfigure. No i się wpakowałem w jakieś ustawienia slotów karty graficznej ;) Co zaskutkowało profilaktycznym przeinstalowaniem Xorg'a ;) ))
To oczywiście żadne zarzuty, taki żart, dziękuję bardzo wszystkim za pomoc, społeczność Debiana na tym forum jest tak samo fajna jak sam Debian. Mam już śliczny system z Xorgiem, KDE i pozostało mi tylko dopieszczanie go.

jk
Stawi
Beginner

Post autor: Stawi »

Co do dmsg.. no dobry pomysl tylko jak to zrobic jak system sie nie odpala?
Zawsze widac all na ekranie co sie dzieje, a jak ci "ucieknie" to mozna przewinac korzystajac z Alt+PageUp/Down.

A jak na moj gust to on jeszcze nawet nie wie co to jest fstab bo prosi o pontowanie partycji root (czyli /) gdzie dopiero znajduje sie /etc/fstab.
Mowiac inaczej - bootmanager podaje zly parametr do jadra w sprawie partycji root. Jak grub to mozesz przedytowac przy fazie bootwania wciskajac "e", a jak lilo to wpisz "linux root=/dev/sda1" czy co tam powinno byc prawidlowego.
Jak system sie zbootuje poraw recznie plik /boot/grub/menu.lst albo /etc/lilo.conf (i potem komenda `lilo` wymagana do prawidlowej instalacji).

Pozdr ;)
kabzior
Beginner

Stawi pisze:Co do dmsg.. no dobry pomysl tylko jak to zrobic jak system sie nie odpala?
Zawsze widac all na ekranie co sie dzieje, a jak ci "ucieknie" to mozna przewinac korzystajac z Alt+PageUp/Down.
A dziękuję, nie wiedziałem tego. Może się kiedyś przyda (oby nie ]Mowiac inaczej - bootmanager podaje zly parametr do jadra w sprawie partycji root. Jak grub to mozesz przedytowac przy fazie bootwania wciskajac "e"[/quote]

A wiem, poza tym ten problem dawno już rozwiązany, o czym zresztą wspomniałem kilka postów wyżej. Ale dzięki za chęć pomocy :)

jk

[ Dodano: 2007-08-04, 20:15 ]
Kaka' pisze:
kabzior pisze:Jedno pytanie, gdzie konkretnie mogę znaleźć logi z uruchamiania systemu (gdzieś w /var/log/? które konkretnie). Bo widziałem kilka błędów ale nie zdążyłem zauważyć konkretów.
IMO, najprościej chyba:

$ dmesg
Jednak nie :(

Jest tam faktycznie dużo wiadomości, ale to nie to samo co podczas startu systemu. Wiem, bo widzę jak się przewijają linijki klika razy ***WARNING*** i jakieś też "... can not be started" itp, nie nadążam z czytaniem tego a w dmesg tego nie ma. Czy jest to gdzieś spisane żeby można było przeglądnąć na spokojnie? Ewentualnie czy da się uruchomić system z takim parametrem żeby zapisał wszystko co się wyświetla do pliku?
ODPOWIEDZ