Start systemu

Pomoc dotycząca instalacji systemu
kuba_g

Start systemu

Post autor: kuba_g »

Witam

Problem ktory chce przedstawic jest dosc nietypowy. Moj kolega ma komputer.. niby normalny, przyzwoita grafika, Athlon 2600+, 512 RAM z Windows XP i chciał zainstalować sobie Linuksa bo mu sie spodobał. Ni jak nie może jednak tego zrobić. Oto dystrybucje które próbowaliśmy zainstalować:

Mandriva- instalacja przebiega w miarę normalnie, jednak sam system się zawiesza podczas próby właczenia, Włącza sie w tzw trybie bezpiecznym co 3, 4 raz
SuSE- instaluje się jedynie w trybie bezpiecznym (wyłączone APCI, APM)- włącza sie także w trybie bezpiecznym, trwa to ponad minutę, po wyłączeniu kilku usług i zabawie z grubem da się go używać jednak to nie to...
Ubuntu- nawet instalator się nie włącza, nie wiem jak sprawdzić na jakim poziomie i przez co sie zatrzymuje ponieważ nie da sie przejść ze splash screena do verbose mode
Fedora- również nie włącza się instalator
Kubuntu- z oczywistych powodów reaguje tak samo jak Ubuntu
Debian- wreszcie przyszła kolej na debiana.. myślałem że jak wszystko nawaliło to chociaż debian będzie działał... niestety, co prawda instlacja poszła sprawnie, lecz sam system już się nie załączył. dołączam zdjęcie które pokazuje na jakim poziomie się zatrzymuje..
stepek
Beginner

Post autor: stepek »

Hymmmmm
Sprawa dziwna. Ale co to za wersja debiana? Skad plytka?
I kurcze ja bym zaja sie jadrem (przekompilowal i wywali z niego te badania temperatur) tylko szczerze mowiac jet maly klopot ze trzeba je przekompilowac na innym kompie i wrzucic na ten komp.
Co to za jadro?
Czy probowales zainstalowac tylko podstawowy system i wtedy odpalic?
Zrob instalacje jako expert i zainstaluj tylko minimum systemu.
kuba_g

No do systemu nie mozna sie dostac ni jak... jak widac to wczesny poziom ładowania

to jest debian etch inne wersje debiana tak samo sie zachowują
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

kuba_g, a próbowałeś odpalić jakiś liveCD ?
jeśli liveCD pójdzie to skompiluj na nim jajko pod ten system.
kuba_g

Działa live cd jedna tak druga nie ale co da ze skompiluje pod nia jadro?

to chyba o jakies skrypty startowe chodzi i ustawienia gruba mnie sie zdaje
Deathman
Beginner

Post autor: Deathman »

Tzn jakie live cd dziala, a jakie nie? To istotne...Co da? Lepszą kompatybilność ze sprzetem, wieksza szanse ze pojdzie system...
ODPOWIEDZ