Na Debiana przesiadłem się dwa dni temu (wcześniej Ubuntu, OpenSUSE, PCLinuxOS) i poustawiałem już korzystając ze starej wiedzy wszystko co się dało. Fajny system, szybki i stabilny

Ale nie mam w ogóle doświadczenia z kompilowaniem programów ze źródeł, a jest to dla mnie niestety konieczność. Planuję używać programów do obliczeń chemicznych jak Avogadro, MPOPAC, CRK, Ab Init itd. Niestety większość z nich jest dostępna jako kod źródłowy do samodzielnego skompilowania (a GROMACS zainstalowany przez Synaptica nie wiem czemu nie chodzi nawet po wpisaniu "gromacs" w konsoli..).
Czy ktoś może mnie naprowadzić na jakieś dobre opracowanie albo pokrótce wyjaśnić co należy po kolei zrobić z już rozpakowaną (no bez przesady, tyle to umiem

Pozdrawiam
PS.
Kompilowałem już jądro z zamkniętymi sterownikami pod każdym wyżej wymienionym systemem i jakoś poszło ale nie rozumiem tych wszystkich opcji, które tam są w wierszu poleceń, po prostu kopiowałem te linijki z przewodników i działało. Jak to wszystko się ma do programu, który (chyba) nie wymaga kompilacji jądra?
Z tego co pamiętam, to chyba nawet nie trzeba rozpakowywać paczki .tar czy .gz tylko przerobić to na .deb.
Ale jak to dokładnie zrobić dla "zwykłego" programu a nie sterownika i co dalej z tą paczką .deb to nie mam pojęcia.
Będę wdzięczny za jakikolwiek namiar na opracowanie w tym temacie lub podpowiedź