Jak wyedytowa

Pomoc dotycząca instalacji systemu
kabzior
Beginner

Jak wyedytować menu.lst?

Post autor: kabzior »

Podjąłem decyzję że Debian zawita w miejsce MS Windows na moim dysku. To rozwiązanie tymczasowe, ale i tak cały dysk jest do przepartycjonowania, a że nie mam póki co jak zrobić backupu danych, a chcę Debiana już teraz, to poleci to na czym mi najmniej zależy ;)

Do rzeczy. Mam
sda1 - ntfs 10 GB (tu będzie Debian)
sda2 - ext3, /home 80 GB
sda3 - ext3, / 10 GB
sda4 - swap

menu.lst

Kod: Zaznacz cały

title		Ubuntu, kernel 2.6.20-16-generic
root		(hd0,2)
kernel		/boot/vmlinuz-2.6.20-16-generic root=UUID=2eac3352-a5dd-4ec4-96bc-de1e5c4b4158 ro quiet splash locale=pl_PL
initrd		/boot/initrd.img-2.6.20-16-generic
quiet
savedefault

title		Ubuntu, kernel 2.6.20-16-generic (recovery mode)
root		(hd0,2)
kernel		/boot/vmlinuz-2.6.20-16-generic root=UUID=2eac3352-a5dd-4ec4-96bc-de1e5c4b4158 ro single
initrd		/boot/initrd.img-2.6.20-16-generic

title		Ubuntu, kernel 2.6.20-15-generic
root		(hd0,2)
kernel		/boot/vmlinuz-2.6.20-15-generic root=UUID=2eac3352-a5dd-4ec4-96bc-de1e5c4b4158 ro quiet splash locale=pl_PL
initrd		/boot/initrd.img-2.6.20-15-generic
quiet
savedefault

title		Ubuntu, kernel 2.6.20-15-generic (recovery mode)
root		(hd0,2)
kernel		/boot/vmlinuz-2.6.20-15-generic root=UUID=2eac3352-a5dd-4ec4-96bc-de1e5c4b4158 ro single
initrd		/boot/initrd.img-2.6.20-15-generic

title		Ubuntu, memtest86+
root		(hd0,2)
kernel		/boot/memtest86+.bin
quiet

### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST

# This is a divider, added to separate the menu items below from the Debian
# ones.
title		Other operating systems:
root

# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/sda1
title		Microsoft Windows XP Professional
root		(hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader	+1
Debian ma się pojawić w miejscu MS Windows, czyli jak rozumiem (hd0,0).
Z menu.lst mogę wyciąć całość po "### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST"?
I co mam dodać? Z guglania i wyszukiwarki wyszło mi że pomiędzy ostatnim Ubuntu a memtest powinienem wstawić coś takiego

Kod: Zaznacz cały

title        Debian GNU/Linux, kernel 2.6.xxx
root        (hd0,0)
kernel        /boot/vmlinuz-2.6.xxx root=/dev/sda1 ro
initrd        /boot/initrd.img-2.6.xxx
savedefault
boot
Czy dobrze?
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

A po co Ci tam wpis do Debiana skoro go jeszcze nie zainstalowałeś?

Zainstaluj Debiana. Debianowy Grub wykryje bez problemu Ubuntu i wszystko sobie ładnie poustawia.
kabzior
Beginner

ruun pisze:A po co Ci tam wpis do Debiana skoro go jeszcze nie zainstalowałeś?

Zainstaluj Debiana. Debianowy Grub wykryje bez problemu Ubuntu i wszystko sobie ładnie poustawia.
No właśnie chyba nie chciałbym instalować Gruba instalując Debiana. Chociaż tak naprawdę mimo przeczytania kilku poradników i how-to o Grubie nadal czuję się niepewnie i nie do końca rozumiem ideę jego działania. Sam program instaluje się w MBR i start polega na tym że odsyła do katalogu /bott? Czy jak to jest?
Co by było gdybym skasował kiedyś Debiana? Jak wtedy uruchomię inne systemy?
Czym się będzie różnił ten Grub którego zainstaluję z Debianem od tego który mam teraz?

jk
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

kabzior pisze:Co by było gdybym skasował kiedyś Debiana? Jak wtedy uruchomię inne systemy?
Normalnie. Wybierzesz wpis i uruchomisz...
kabzior pisze:Czym się będzie różnił ten Grub którego zainstaluję z Debianem od tego który mam teraz?
Jeśli nie instalowałeś Gfxgrub, to zapewne tylko wersją i ew. kolorkami).
Instaluj bez obaw :-D
kabzior
Beginner

Ventrue pisze:
kabzior pisze:Co by było gdybym skasował kiedyś Debiana? Jak wtedy uruchomię inne systemy?
Normalnie. Wybierzesz wpis i uruchomisz...
Nie jestem w stanie tego pojąć :(
Rozumiem że jak zainstaluję Gruba z Debianem to będzie się odnosił do nowopowstałego menu.lst na sda1. Ale jak sformatuję sda1 to skąd Grub będzie widział że znów ma się odnosić do menu.lst na hda3?

jk
jerryS
Beginner

Post autor: jerryS »

Jeśli nadpiszesz gruba grubem, to ten drugi będzie szukał katalogu /boot i plików konfiguracyjnych na tej partycji, na której instalowałeś nowy system. Jeśli nie chcesz instalować nowego gruba, to nie instalujesz i po rebocie wchodzisz na system, który był już wcześniej i tam edytujesz plik menu.lst, aby dostać się do nowozainstalowanego systemu i rebootujesz jeszcze raz wybierając ten nowy.

Trochę to zagmatwane, ale uwierz mi, że tak jest. ;-)
kabzior
Beginner

[quote="jerryS"]Jeśli nadpiszesz gruba grubem, to ten drugi będzie szukał katalogu /boot i plików konfiguracyjnych na tej partycji, na której instalowałeś nowy system. Jeśli nie chcesz instalować nowego gruba, to nie instalujesz i po rebocie wchodzisz na system, który był już wcześniej i tam edytujesz plik menu.lst, aby dostać się do nowozainstalowanego systemu i rebootujesz jeszcze raz wybierając ten nowy.

Trochę to zagmatwane, ale uwierz mi, że tak jest. ]

Przecież doskonale wiem że tak jest, wynika to dokładnie z mojego pierwszego posta.
Staram się zrozumieć jak działa Grub i jak to możliwe że jeśli go zainstaluję z Debianem na sda1 a potem sformatuję sda1 to on nadal będzie działał.

jk
frik
Beginner

Post autor: frik »

kabzior pisze:Staram się zrozumieć jak działa Grub
http://www.gnu.org/software/grub/
kabzior pisze:i jak to możliwe że jeśli go zainstaluję z Debianem na sda1 a potem sformatuję sda1 to on nadal będzie działał.
mbr
kabzior
Beginner

frik pisze:
kabzior pisze:i jak to możliwe że jeśli go zainstaluję z Debianem na sda1 a potem sformatuję sda1 to on nadal będzie działał.
mbr
Wyrwane z kontekstu :P
Tyle wiem, chodzi mi o fakt, że ktoś wcześniej napisał że po usunięciu Debiana nadal będę mógł uruchamiać pozostałe systemy. To by musiało działać tak w tym mbr po instalacji Debiana:
- uruchamiaj menu.lst z sda1 ale pamiętaj że jak nie będzie już tego pliku na sda1 to wróć do uruchamiania menu.lst z sda3 tak jak kiedyś.
To chyba niemożliwe, nie?

Ogólnie chodzi mi o to - czy Grub siedzący w mbr ma w sobie informację gdzie konkretnie ma szukać pliku menu.lst?

jk
jerryS
Beginner

Post autor: jerryS »

Ma tę informację w sobie.
ODPOWIEDZ