Compiz Fusion - Jak zdoby

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
Deathman
Beginner

Post autor: Deathman »

Musisz zainstalowac nastepujace paczki, pozniej po prostu w Ustawieniach Fusiona włączasz opcje Okien 3D

Kod: Zaznacz cały

compiz-fusion-plugins-extra
compiz-fusion-plugins-main
compiz-fusion-plugins-unstable
compiz-fusion-plugins-unsupported
Kaudi
Beginner

Post autor: Kaudi »

Witam, jestem od dzisiaj szczesliwym posiadaczem Compiza-Fusion, wiele rzeczy skonfigurowalem sam, ale nei moge znalesc gdzie mozna zmienic obraz dna kostki, gorny zmieniam bez problemu, a dwa wiem ze mozna wylaczyc przykrywke ale niestety tez nie udalo mi sie znalesc tej opcji , bede wdzieczny za pomoc badz podpowiedz. Pozdrawiam
Stawi
Beginner

Post autor: Stawi »

Moglby ktos podsumowac czym sie roznia te dwa repo ktore tu kraza i bardzo skrotowa instalacje/migracje?
Wiem ze mozna to pozbierac czytajac caly topic, ale wydaje mi sie ze dobrze z tego zrobic krotki tutorial.
Kaudi
Beginner

Post autor: Kaudi »

Witam jak przeczytasz caly temat to bedziesz wszystko wiedzial ja siedzialem i czytalem wczoraj i po 21 zakonczylo sie to sukcesem. Ale ok niech strace podam ci jak ja zrobilem. Zaczynamy od dodania repo do /etc/apt/sources.list

deb [url]http://download.tuxfamily.org/shames/debian-sid/desktopfx/unstable/[/url] ./
nastepnie wydajemy polecenie w konsoli

wget [url]http://download.tuxfamily.org/shames/A42A6CF5.gpg[/url] -O- | apt-key add -
kolejna czynnoscia jaka trzeba zrobic to pobrac informacje o pakietach ze zrodel

apt-get update
teraz zaczalem instalacje od

apt-get install compiz-fusion-kde 
dla Gnoma trzeba podac

apt-get install compiz-fusion-gnome
kolejna rzecza jaka ztreba zrobic to

apt-get install compiz-fusion-all
P tych czynnosciach dla pewnosci zrestartowalem kompa ale z tego co wiem to nei ma takiej potrzeby.
po uruchomieniu systemu w konsoli wykonujemy nastepujace polecenie

fusion-icon
i cieszymy sie uruchomionym Compizem-Fusion, lecz pojawil sie u mnie problem opisywany wczesniej w tym temacie z obramowaniem okien w zwiazku z tym trzeba w /etc/X11/xorg.conf dodac jedna linie w Section "Device"

Option        "no GLXFBConfig for depth 32"
i problem znika.
I to by bylo na tyle, jedyna rzecz jaka musisz zrobic to dodac sobie skrot na pulpit aby nie uruchamiac z konsoli, acz kolwiek u mnie w menu pojawila sie pozycja, ktora mi to umozliwia wiec nie musze przenosic sie do konsoli w kwestii uruchomienia Compiza.

Mozna rowniez dokonac instalacji z Synaptica, wystarczy zaczac od dodania repo jak wyzej, potem przechodzimy do Manadzera aktualizacji on odswieza nam zrodla, a nastepnie wchodzimy do Synaptica i wyszukujemy pakietow do compiza, instalujemy we wczesniejszej kolejnosci : compiz-fusion-kde potem compiz-fusion-all i mamy zainstalowane odpowiednie pakiety Synaptic zam dolaczy odpowiednie zaleznosci. Reszta czynnosci jak w powyzszym opisie.
Michal

Post autor: Michal »

Chciałbym zainstalować sobie compiz Fusion albo Beryla i tu się pojawia pytanie: czy któryś z nich wystartuje na sprzęcie: 1,1Ghz AMD Athlon, 512mb RAM, GForce2 mxmx 400?
Awatar użytkownika
Spass
Beginner

Post autor: Spass »

Michal, zadałeś tutaj (zupełnie offtopicznie) identyczne pytanie i nawet dostałeś dwie odpowiedzi. Ja napiszę tak - u mnie na podobnym sprzęcie (trochę lepsza karta, GeForce4 440 MX) działał Compiz (jakiś starszy, wersja 0.2.2), ale miał skłonności do lekkiego mulenia przy operowaniu kostką, ale po chwili wszystko już chodziło płynnie. Na twoim miejscu zainstalowałbym Compiz Fusion i zobaczył jak to wygląda, w razie potrzeby wyłączył kilka bajerów. IMHO lepiej sprawdzić samemu niż pytać kilka razy na forum.
mikmik
Beginner

Post autor: mikmik »

widzisz deathman jak by dało sie zainstalowac sterowniki nvidi to może i bym sie skusił na tego compiza ale niestety nie moge zainstalowac sterowników poprostu sie nie da;] nikt nie jest mi w stanie pomódz;]
maly
Beginner

Post autor: maly »

mikmik pisze:widzisz deathman jak by dało sie zainstalowac sterowniki nvidi to może i bym sie skusił na tego compiza ale niestety nie moge zainstalowac sterowników poprostu sie nie da] nikt nie jest mi w stanie pomódz;]
Jak to się nie da?! :)
nvidia
z czym masz problem, pomożemy...
mikmik
Beginner

Post autor: mikmik »

proadnik znam na pamieć dosłownie tyle razy próbowałem... gdy instaluje sterowniki owszem instalator sie włacza pyta o akceptacje itp itd. nic ciekawego zaczyna kompilowac moduł i keton;] wyskakuje error ze nie da rady;]
no to nie poddałem sie tak odrazu poszukałem poszukałem i znalazłem ze trzeba instalator wypakować i coś tam za 77 linikja w jakmś pliku pozmieniać wszystko elegancko pozmieniałem i instaluje owszem odziwo zainstalowało sie ale nastała ciemność;] xorg sie wysypał dawałem logi na forum nikt nie pomógł niestety;/ wiec zainstalowałem sobie nowego kelnera i myślałem ze to coś pomoże ale niestety też nic. raz udało mi sie zainstalować sterowniki bezproblemowo na etchu na samym poczatku przygody z debianem potem na etchu też nie dało rady to ktoś poelcił zeby na lennego przejść wiec zrobiłem to i kombinowałem na wszelkie sposoby i poporstu nie da rady;]

[ Dodano: 2007-07-30, 16:41 ]
ściągnołem jakieś "ruskie" żekomo poprawione sterowniki ale te z koli do jadra moduł potrafią zrobić ale nie mogą sobie poradzić z piliemlogXvMCNVIDIA i jeszcze z jednym;/ no niezwykle problematyczna jest to sprawa
merfik

Post autor: merfik »

Ja mam jedno pytane czy moze ktos podpic plik z ustawieniami ? do compiz-fuzion tak by mozna bylo sobie go importowac do compiza ? probuje skonfigurowac i caly cos mi niewychodzi :(
Zablokowany