Ukrywanie informacji o wlasnym systemie - jak?
Ukrywanie informacji o wlasnym systemie - jak?
Chcialbym sie dowiedziec w jaki sposob mozna ukryc informacje o swoim systemie.
Bo z tego co zauwazylem to dane o moim komputerze podane sa na tacy. Zadalem na jakiejs stronce zapytanie a ona oporcz odpowiedzi zwrocila mi rowniez to skad zapytanie zostalo zadane, czyli:
XXXXXXX.neoplus.adsl.tpnet.pl with Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.4) Gecko/20070508 Iceweasel/2.0.0.4 (Debian-2.0.0.4-0etch1).
No i wlasnie te informacje chcialbym ukryc, zeby nie bylo widac ani jaki system ani jaka przegladarka. Da rade to zrobic w inny sposob niz przez kozystanie z serwerow proxy?
Z gory dzieki za pomoc.
Bo z tego co zauwazylem to dane o moim komputerze podane sa na tacy. Zadalem na jakiejs stronce zapytanie a ona oporcz odpowiedzi zwrocila mi rowniez to skad zapytanie zostalo zadane, czyli:
XXXXXXX.neoplus.adsl.tpnet.pl with Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.4) Gecko/20070508 Iceweasel/2.0.0.4 (Debian-2.0.0.4-0etch1).
No i wlasnie te informacje chcialbym ukryc, zeby nie bylo widac ani jaki system ani jaka przegladarka. Da rade to zrobic w inny sposob niz przez kozystanie z serwerow proxy?
Z gory dzieki za pomoc.
Po co to ukrywac neostrada zmienne ip wiec raczej moze zostac info o systemie dlaczego ukrywac niektorzy lubia widziec info ze ktos uzywa systemu innego niz M$ Windows 
ale nic masz iceweasel wiec w pasku adresu klepiesz
potem szukasz
zmieniasz tam
Na cos innego np.
nastepnie szukasz
zmieniasz tak samo jak wyzej
reszte mozesz zmienic po przez wyedytowanie tych pozycji
to chyba bedzie na tyle
[/code]

ale nic masz iceweasel wiec w pasku adresu klepiesz
Kod: Zaznacz cały
about:config
general.useragent.extra.firefox
Iceweasel/2.0.0.X
unknown
general.useragent.extra.firefoxComment
reszte mozesz zmienic po przez wyedytowanie tych pozycji
general.useragent.locale
general.useragent.product
general.useragent.productSub
general.useragent.security

Generalnie, anonimowość w sieci to fikcja, tak samo jak 100% bezpieczny OS (chyba że komp odpięty od wszystkiego i zakopany 5 m pod ziemią
, sztuka polega raczej na jak największym utrudnieniu ewentualnym agresorom/szpiegom etc. dostanie się do naszej maszyny. 8-) ...jednakże, nie należy popadać w paranoję :mrgreen:

jest to jeden ze sposobów...Mam robić rundke od proxy do proxy licząc, że się komuś znudzi szukanie?
Zainteresuj sie projektem tor: http://tor.eff.org/index.html.pl
dzięki, a tak na poważniej w przypadku przegladarek boję sie nieco innego scenariusza:
łącze się, bezpośrednio, albo przez niewiem jak bardzo anonimowe proxy - nieistotne. Na stronce jest ciasteczko, skrypcik w javie, i on już sam mnie wystawi... (o skryptach psujących nawet boję się mysleć).
Niby moge wyłączyć jave, flasha itp, ale wtedy nie sposób korzystać z połowy usług w sieci. Podobnie ma się rzecz z tego typu usługami oferowanymi przez niektóre proxy - jak wyłączą to wszystko. Czy jest jakiś sposób żeby filtrować i blokować tylko niebezpieczne ciasteczka?
łącze się, bezpośrednio, albo przez niewiem jak bardzo anonimowe proxy - nieistotne. Na stronce jest ciasteczko, skrypcik w javie, i on już sam mnie wystawi... (o skryptach psujących nawet boję się mysleć).
Niby moge wyłączyć jave, flasha itp, ale wtedy nie sposób korzystać z połowy usług w sieci. Podobnie ma się rzecz z tego typu usługami oferowanymi przez niektóre proxy - jak wyłączą to wszystko. Czy jest jakiś sposób żeby filtrować i blokować tylko niebezpieczne ciasteczka?