Nic nie wykrywa

Pomoc dotycząca instalacji systemu
zoltek

Nic nie wykrywa

Post autor: zoltek »

Witam,
kupiłem 4 di temu komputer i nie mogę nic zainstalować ani win xp, ani ubuntu, wiec pozostala mi ostatnia szansa czyli debian, ktory mam z gazety.
Podczas jego instalaci system nie wykrywa cdromu, niewykrywa dysku przez co nie moge go partycjonowac, nie potrafi samodzielnie sonfigurowac sieci dhcp, na dodatek podczas instalacji jak proboje cos napisac to nie wyswietla mi normalnie liter z klawiatury tylko cyfry.
Debian jest z gazety linux magazine, moja konfiguracja to:
Samsung SpinPoint T166 320 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ)
Gigabyte Radeon HD 2900XT RX29T512VH-B 512MB (512-bit) (PCI-E)
Intel Core 2 Duo E6600 2.4 GHz s. 775 Box
DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 CL4 OCZ2P800R22GK
Asus P5K s.775 P35 2xPCIex
be quiet! Straight Power E5-550W
LG DVD Recorder GSA-H42N Ivory Oem
Jesli to cos zmienia to internet jest z tpsa - neostrada dzielona przez router,
Prosze Was o pomoc, oje sie, ze 5 tysiecy na komputer poszlo..., jestescie moja jedyna nadzieja.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Spróbuj jakoś ściągnąć Debiana z netu - te płyty z magazynu są niby źle nagrane.

Najlepiej ściągnij netinst testing (około 100 MB).

Jak dalej będą problemy, to można by wnioskować, że w linuksie nie ma odpowiednich sterowników - jeżeli tak właśnie będzie, poszukaj na google czy na takim sprzęcie ktoś odpalił linuksa (możesz także przekopać dokumentację kernela).
zoltek

Oficjalne obrazy netinst dla wydania „stabilnego”

Poniżej 180 MB, ten obraz nadaje się do nagrania na małej płytce CD-R(W) media o średnicy 80 mm/3.1". Obraz zawiera instalator i niewielki zestaw pakietów, które pozwalają na zainstalowanie (bardzo) podstawowego systemu.
[alpha] [amd64] [arm] [hppa] [i386] [ia64] [mips] [mipsel] [powerpc] [sparc]
Co powinienem wybrać dla procesora c2d? Bo ttaj nie widze niczego odpowiedniego.
jaSS
Beginner

Post autor: jaSS »

Pewnie tak się dzieje dlatego że Twoja płyta ma mostek południowy Intel ICH-9, a z tego co mi się wydaje (może błędnie). O ile reszta sprzętu jest sprawna.

Kupiłeś sprzęt za 5K bez jakiegoś systemu testowego?
zoltek

Mialem wybor albo windows albo nic, wybralem to drugie.
Skoro moja plyta ma taki mostek to co moge zrobic?
Sciagac ten netinst jesli tak to jaki bo napewno nie amd64 ia64 i386 powerpc i sparc.
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

zoltek pisze:Sciagac ten netinst jesli tak to jaki bo napewno nie amd64 ia64 i386 powerpc i sparc.
Ja bym właśnie wybierał między i386, a amd64. Innych nie brałbym pod uwagę. Spokojnie możesz ściągać i386, a jeśli c2d jest 64 bitowy (nie wiem, czy jest) to możesz też ściągnąć amd64.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

mlyczek pisze:a jeśli c2d jest 64 bitowy (nie wiem, czy jest) to możesz też ściągnąć amd64.
c2d obsługuje 64bity, więc polecam architekturę amd64
zoltek

Do wyboru do sciagniecia bylo okolo 25roznych plikow iso, wybralem pierwszy lepszy, mam nadzieje, ze zadziala.
Da sie zainstalowac to z pendrive'a bo nagrywarka mi na tym komputerze nie dziala?
jaSS
Beginner

Post autor: jaSS »

zoltek pisze:Do wyboru do sciagniecia bylo okolo 25roznych plikow iso, wybralem pierwszy lepszy, mam nadzieje, ze zadziala.
Są pewne szanse że zadziała.
Może lepiej było na początek poszukać co poszczególne pliki zawieraja
zoltek pisze:Da sie zainstalowac to z pendrive'a bo nagrywarka mi na tym komputerze nie dziala?
Nie wiem czy konkretnie "to" co ściągasz się da zainstalować z pewndriva.
Ale na moje są mniejsze szanse na to niż na to z pierwszego punktu (dużo mniejsze).
zoltek

Sciagnalem iso majace 150 mb, po rozpakowaniu znalazlem takie foldery:
.disk
tools
pool
isolinux
install
install.amd
pics
doc
dists
I jakies inne pliki, poki co wrzucam na pendrive
a bo nagrywarka nie dziala, jesli maie jakies inne pomysly to bardzo prosze -piszcie, a ja w tymczasie sprawdze czy da sie cos zrobic z tym netinst.

[ Dodano: 2007-07-24, 17:02 ]
Oczywiscie nie zadzialalo, jakies propozycje?
ODPOWIEDZ