Witam wkrótce kupuję komputer i mam pytanie czy będzie na nim działał(czyt. sterowniki do sprzętu) Debian i ogólnie GNU/Linux?
Procesor : Intel Core 2 Duo E4300 1.8GHz (S775) BOX
Płyta głowna : EVGA nForce 650i Ultra Mainboard [122-CK-NF66-T1]
Ram : PDP Patriot 1GB DDR2 800 MHz CL5
Karta Graficzna : GeForce 8800 GTS EVGA 320MB TV & 2x DVI (PCI-E)
Zasilacz : Zasilacz do obudowy Chieftec (GPS-500AB-A) 500W bulk
Naped : Pioneer DVD+/-RW DVR-112 bulk black
Dysk: Seagate ST3250620AS 250GB sATA II 16MB
I alternatywny zestaw gdyby ten nie był obsługiwany
Płyta główna: Gigabyte GA-P35-DS4
Procesor: Intel Core2 Duo E4500 2,2GHz (S775) BOX
RAM: Patriot DDR2 Dual Chanel 2GB 800
Zasilacz: Zasilacz CHIEFTEC CFT-500A-12S
Karta graficzna: Galaxy GF 7900GS 256MB 1.2ns Zalman 256Bit PCI-E DDR3
Dysk: Seagate ST3250620AS 250GB sATA II 16MB
Nowy komp czy zadzia
Witam wszystkich! 
Podepnę się pod temat, bo też posiadam GF 8800 GTS. Na co dzień używam Kubuntu, ale tam jest specyficzny bug i nie uruchomię na nim mojej grafiki. Mam teraz openSUSE, ale to jest żenujący system...
Ale do konkretów. W Kubuntu miałem instalować paczkę nvidia-glx-new, co powoduje pewne problemy z bibliotekami, ze względu na wspomniany bug zwykle nierozwiązywalne. Chciałbym tego uniknąć, a potrzebuję sterowników 1.0-9755. Czy w Debianie wystarczy mi po prostu paczka nvidia-glx?
PS. Przeglądnąłem już forum. Znakomite tutoriale! Gratuluję. Na razie co wpiszę w "szukaj" odnajduję. Zapuszczam na noc zasysanie.

Podepnę się pod temat, bo też posiadam GF 8800 GTS. Na co dzień używam Kubuntu, ale tam jest specyficzny bug i nie uruchomię na nim mojej grafiki. Mam teraz openSUSE, ale to jest żenujący system...
Ale do konkretów. W Kubuntu miałem instalować paczkę nvidia-glx-new, co powoduje pewne problemy z bibliotekami, ze względu na wspomniany bug zwykle nierozwiązywalne. Chciałbym tego uniknąć, a potrzebuję sterowników 1.0-9755. Czy w Debianie wystarczy mi po prostu paczka nvidia-glx?
PS. Przeglądnąłem już forum. Znakomite tutoriale! Gratuluję. Na razie co wpiszę w "szukaj" odnajduję. Zapuszczam na noc zasysanie.
Pamiętaj, że nie musisz instalować stertowników z paczek - ja nie instaluję z paczek, bo są tam dość stare wersje sterów. Zajrzyj tu: http://www.nvidia.com
-
Tak się składa, że zamierzam złożyć bardzo podobnego kompa jak w temacie i teraz chciałem się upewnić, czy płyta EVGA nForce 650i Ultra Mainboard [122-CK-NF66-T1] na pewno działa poprawnie na linuksie? Przeglądałem jej dokumentację i tam pisze, że wspierają wyłącznie windowsa, sprawdziłem stery na stronie nvidii i do chipsetu nForce 650i są tylko dla windowsa :\ Czy jest ktoś w stanie potwierdzić, że ta płyta będzie działać na debianie?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.