Kernel panic na j
Kernel panic na jądrze 2.6.21-2-686
Ostatnio zaktualizowałem jądro do najnowszej wersji (dostępnej z podstawowych repozytoriów Debiana), zauważyłem, że raz na jakiś czas (w trudnych do ustalenia warunkach) mam (chyba) kernel panic objawiający się całkowitym zatrzymaniem systemu (diody klawiatury zaczynają migać), za którymś włączeniem wywaliło mi się odrazu podczas startu jądra, spisałem to co wyrzucił mi system (patrz załączony plik). Jeżeli zna ktoś powód tego co się dzieje proszę o odpowiedź.
gdyby problem z pamiecia byl bardzo powazny niczego bys nie odpalil, a isteniej tez taka mozliwosc ze bios zablokowalby uruchamianianie komputera bo memoryCheck jest jena z pierwszych rzeczy jakie robi. CHociaz moje doswiadczenia z debianem ogromne nie sa moge zalozyc ze to poprostu jajko sie syplo, moze walnij starsze a jak nie bedzie problemow to bedzieszjuz mial pewnosc co jest nie tak.
Moze byc zwiazek z pamiecia gdyz istniej mozliwosc ze Twoje nowe jadro wpisze do uszkodzonej komorki cos (stare jadro nie wykorzystuje tego adresu i dlatego smiga). Test biosu to szczerze mowiac powazna sciema i raczej nie wykrywa drobnych uszkodzen pamieci. Ja w kazdym ukladzie bym przejrzal pamiec jezeli wyklada Ci sie komp podczas dzialania.
Chyba ze podasz wiecej szzegolow, przy czym dokladnie Ci sie wyklada, czy poprostu wykalda sie bo wyklada, moze procesor Ci sie przegrzewa? Trudno powiedzec jak sie wszystkiego nie widzi, mi jadra z serii 2.6.21.x dzialaja i nic sie nie wali. MOze sprobuj jeszcze raz przekompilowac.
Chyba ze podasz wiecej szzegolow, przy czym dokladnie Ci sie wyklada, czy poprostu wykalda sie bo wyklada, moze procesor Ci sie przegrzewa? Trudno powiedzec jak sie wszystkiego nie widzi, mi jadra z serii 2.6.21.x dzialaja i nic sie nie wali. MOze sprobuj jeszcze raz przekompilowac.
Jaki to komputer? Ja mam podobny problem na laptopie HP Pavilion dv6000 właśnie na tym jądrze 2.6.21-2 z tym że ja używam wersji amd64, jednak w tym wypadku widocznie jest coś z jądrem nie tak.
Jeśli chodzi o laptopy to np w moim jest bios niezgodny ze standardami i windows działa dobrze, a linux wiesza się czasem już przy bootowaniu, czasem przy logowaniu, a czasem mogę pracować kilka godzin zanim się zawiesi. Nie wiem jak to naprawić, próbowałem już chyba wszystkiego, prawdopodobnie pozostaje czekać na nowe jądro.
Spróbuj odpalić system z następującymi parametrami (w pliku /boot/grub/menu.lst za linijką kernel dopisz):
lub
Ja przeszukałem już naprawdę bardzo wiele for i stron w różnych językach i żadne z rozwiązań tego problemu nie było skuteczne na moim Pavilionie..., może tobie się uda...
Jeśli chodzi o laptopy to np w moim jest bios niezgodny ze standardami i windows działa dobrze, a linux wiesza się czasem już przy bootowaniu, czasem przy logowaniu, a czasem mogę pracować kilka godzin zanim się zawiesi. Nie wiem jak to naprawić, próbowałem już chyba wszystkiego, prawdopodobnie pozostaje czekać na nowe jądro.
Spróbuj odpalić system z następującymi parametrami (w pliku /boot/grub/menu.lst za linijką kernel dopisz):
Kod: Zaznacz cały
noapic nolapic
Kod: Zaznacz cały
iommu=off noirqdebug