[solved] ndiswrapper vs. windows
[solved] ndiswrapper vs. windows
Hej,
zainstalowałem na Etchu ndiswrapper do sieciówki Asus WL-138g V2. Porównując wydajność pod Linuxem do wydajności pod windows - ndiswrapper to tragedia, jeśli chodzi o pingi.
Linux, ping na gateway: od 3ms do 90ms i czasem gubi pakiety!!!
Widnows, ping na gateway: stabilnie 0.6-0.7 ms.
Czy to normalne czy to coś z moją konfiguracją nie tak?
zainstalowałem na Etchu ndiswrapper do sieciówki Asus WL-138g V2. Porównując wydajność pod Linuxem do wydajności pod windows - ndiswrapper to tragedia, jeśli chodzi o pingi.
Linux, ping na gateway: od 3ms do 90ms i czasem gubi pakiety!!!
Widnows, ping na gateway: stabilnie 0.6-0.7 ms.
Czy to normalne czy to coś z moją konfiguracją nie tak?
To raczej nie jest normalne (Sam obecnie używam ndiswrappera i wszystko chodzi wyśmienicie), jednak powodów takiego działania nie znam... Musisz poszperaćpavloo pisze:Czy to normalne czy to coś z moją konfiguracją nie tak?

Pozdrawiam
U mnie przez jakis czas bylo dokladnie na odwrot 
Pod windowsem karta co chwile zrywala polaczenie z AP, pingi potrafily byc koszmarnie wolne. Tymczsem pod ndiswrapperem wszystko dzialalo stabilnie i szybko, a uzywalem dokladnie tego samego sterownika
Jesli chodzi o Twoj problem to przetestowalbym inna wersje sterownika...

Pod windowsem karta co chwile zrywala polaczenie z AP, pingi potrafily byc koszmarnie wolne. Tymczsem pod ndiswrapperem wszystko dzialalo stabilnie i szybko, a uzywalem dokladnie tego samego sterownika

Jesli chodzi o Twoj problem to przetestowalbym inna wersje sterownika...
Proponuję porównać swój config z tym opisem: http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... ht=bcm4318
Ewentualnie zerknij tutaj
Ewentualnie zerknij tutaj
Strasznie dziwna sprawa, ale zaczęło chodzić normalnie. Odinstalowałem ndiswrappera i zainstalowałem jeszcze raz. Pingi są takie same jak na windzie. Nie mam pojęcia co było nie tak. Teraz śmiga na tych samych sterownikach co wcześniej. Co prawda nie wiem dlaczego, ale narazie temat SOLVED! Dzięki za pomoc!
ja polecam sterowniki z http://rt2x00.serialmonkey.com jeżeli znajdziesz tam do swojego chipsetu, na tej paczce moja karta z rt61 sprawuje się o niebo lepiej niż na najnowszych sterach na windowsie bo tam często gubiło zasięg itp. a tutaj śmiga nonstop!