Jak poradzic sobie z k. grafiki ?
Jak poradzic sobie z k. grafiki ?
Mam problem poniewaz moja k. graficzna asus radeon 1950 pro ma sterowniki pod windowsa, i jeszcze takie nazedzie jak Asus docktor który programowo steruje praca wiatraczka, grzeje mi sie do oko 50 -60 stopni celcjusza, podczas normalnej pracy, dałem dodatkowy wiatak aby ja troche chlodził tylko ze głośno pracuje :P,czy ktoś z was wie jak mozna programowo sterowac tym wiatraczkiem ? Prosze o pomoc.
Zainteresuj sie lm-sensors, wiem ze mozna zrobic skrypt do kontoli wentylatora na procku, ale byc moze przy nowszych plytach/kartach mozna zrobic podobny skrypt dla wentylatora karty.
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Feisty_pl (wydaje mi sie ze podobnie jest na Debianie)
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Feisty_pl (wydaje mi sie ze podobnie jest na Debianie)
Ja moze troche z innej beczki.
Pod winda byl NHC do zarzadzania niektorymi czesciami laptopa.
WIem ze pod debiana jest cos takiego jak klaptop chyba.
Czy da sie w nim obnizyc taktowanie grafiki tak jak w nhc, bo mi non stop wiatraki chodza, gdzie pod winda byla cisza ??!!
Karta X1600, debian etch
Pozdr
Pod winda byl NHC do zarzadzania niektorymi czesciami laptopa.
WIem ze pod debiana jest cos takiego jak klaptop chyba.
Czy da sie w nim obnizyc taktowanie grafiki tak jak w nhc, bo mi non stop wiatraki chodza, gdzie pod winda byla cisza ??!!
Karta X1600, debian etch
Pozdr
Hm do Nvidii jest , jeżeli chodzi o Ati, to kiedyś było coś takiego jak . Program konsolowy do zmiany taktowanie kart Ati...Poza tym jakie karty to obsługuje dokładnie, tez nie wiem..
Kod: Zaznacz cały
nvclock
rovclock
Niby zainstalowalo sie i wogole wsio gra. No ale jak pokazuje info to mam to
gdzie normalnie taktowanie core powinno byc ze 330mhz a pamieci 429mhz. Sorki ale juz nie pamietam dokladnych danych, a nie chce mi sie pod winde wchodzic. Jak ustawiam Core na 128,25 Mhz i pamiec na 135 Mhz tak jak mam na windzie to zamist dziala nistety to pojawiaja sie pasy na matrycy ktorych nie da sie wogole usunac. No i trzeba rebootowac.
A ten wiatrak nagina jak by jakis film HD non stop chodzil hehe.
[ Dodano: 2007-07-20, 16:34 ]
zaladowalem dzisiaj najnowsze stery ati 8.39 no i pojawilo sie menu dodatkowe do Ati Catalyst
Niestety nie ma w nim zadnych opcji jak np. Powerplay pod winda i obnizenie taktowania grafy (X1600)
Core Clock : 426 Mhz
Memory Clock : 378 Mhz
Moze ktos w koncu pomoze
)
dzieki i ide szukac dalej
[ Dodano: 2007-07-20, 18:25 ]
ok juz zrobilem
jakby ktos kiedys szukal to :
debian:~# rovclock -i
Radeon overclock 0.6e by Hasw (hasw@hasw.net)
Found ATI card on 01:00, device id: 0x71c5
I/O base address: 0x6000
Video BIOS shadow found @ 0xc0000
Invalid reference clock from BIOS: 0.0 MHz
Memory size: 262144 kB
Memory channels: 0, CD,CH only: 0
tRcdRD: 3
tRcdWR: 1
tRP: 3
tRAS: 6
tRRD: 1
tR2W-CL: 1
tWR: 1
tW2R: 0
tW2Rsb: 0
tR2R: 1
tRFC: 13
tWL(0.5): 0
tCAS: 0
tCMD: 0
tSTR: 0
XTAL: 27.0 MHz, RefDiv: 13
Core: 1.29 MHz, Mem: 0.0 MHz
A ten wiatrak nagina jak by jakis film HD non stop chodzil hehe.
[ Dodano: 2007-07-20, 16:34 ]
zaladowalem dzisiaj najnowsze stery ati 8.39 no i pojawilo sie menu dodatkowe do Ati Catalyst
Niestety nie ma w nim zadnych opcji jak np. Powerplay pod winda i obnizenie taktowania grafy (X1600)
Core Clock : 426 Mhz
Memory Clock : 378 Mhz
Moze ktos w koncu pomoze

dzieki i ide szukac dalej

[ Dodano: 2007-07-20, 18:25 ]
ok juz zrobilem
jakby ktos kiedys szukal to :
aticonfig --list-powerstates
aticonfig --set-powerstate=2 --effective=now