Konqueror - a konkretniej gify w konquerorze

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
Xinill

Konqueror - a konkretniej gify w konquerorze

Post autor: Xinill »

Cześć

Niedawno przerzuciłem się na Konquerora jako podstawową przeglądarkę internetową - Iceweasel za dużo pamięci żre jak na moje 256ramu - i ogólnie cud miód i orzeszki, tyle że - no właśnie - gify albo się nie wyświetlają, albo się źle wyświetlają

Poszukałem, znalazłem jedynie lakoniczny wpis że to wina braku supportu dla gifów w qt, i trzeba samemu skompilować qt, z dodaniem owego wsparcia dla gifów - jako że nie udało mi się znaleźć żadnej instrukcji jak bezboleśnie taką operację przeprowadzić, zabrałem się za to sam - ściągnąłem źródła QT ze strony Trolltecha (v4.3.0), po rozpakowaniu i wejściu do odpowiedniego katalogu wpisywałem po kolei:

Kod: Zaznacz cały

$./configure -qt-gif

$make
[Swoją drogą kilka godzin to się kompiluje, więc proszę nie zmuszać mnie do wielokrotnego powtarzania tego punktu ;) ]

#make install
OK, zainstalowało się - zresetowałem kompa, i - gify jak nie działały, tak nie działają - pytanie co zrobiłem źle, albo raczej - co mam zrobić żeby mieć te gify, bo to właściwie jedyna rzecz która mnie w konquerku cholernie wkurza. ;-)

Jakby to miało jakieś znaczenie - mam Lenny'ego z KDE

[dział mam nadzieję dobry, w końcu mowa o qt, a qt dość ważną rolę w KDE gra, nie mylę się? :-) ]
Deathman
Beginner

Post autor: Deathman »

albo się źle wyświetlają

Co to dokładniej znaczy, jezeli mozna wiedziec? Moze sprobuj przeinstalowac konquerora, albo nie ma tam jakiejs opcji od tego?..
Awatar użytkownika
Xinill

Post autor: Xinill »

No....źle się wyświetlają, tj. niepoprawnie się wyświetlają... ;-)

Proszę - porównanie jak jedna z emotek wygląda np. w Iceweaselu, a jak w Konquerorze:
Iceweasel
Konqueror
Oczywiście w konquerorze gif się nie animuje, więc wrzuciłem jako zwykły jpg. ;]

Aha - reinstalka konquerora nie pomogła

[ Dodano: 2007-07-22, 13:47 ]
No cóż - problem nadal jest, więc pozwolę sobie odświeżyć temat - będzie większa szansa że ktoś zauważy ;-)
ODPOWIEDZ