[WIFI] atheros +ndiswrapper/madwifi

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
srdz

Post autor: srdz »

dobra, mam madwifi ...
modprobe ash_pci
moja karta to atheros wpn111 na usb
oto wynik dmesg:

Kod: Zaznacz cały

ath_hal: module license 'Proprietary' taints kernel.
ath_hal: 0.9.18.0 (AR5210, AR5211, AR5212, RF5111, RF5112, RF2413, RF5413)
wlan: 0.8.4.2 (0.9.3)
ath_pci: 0.9.4.5 (0.9.3)
to koncowka ... powinno byc chyba cos wiecej ...
jang
Beginner

Post autor: jang »

Drax pisze:Dobrze, teraz się skompilowało.
Ale tak. Ten tekst który podałeś miał być dopisany do /etc/network/interfaces, czy też miał zastąpić poprzednią zartość tego pliku?
Ten tekst miał zastąpić to co miałeś ale zamiast ... miałeś wpisać swoje dane

wireless-ap -> MAC serwera
    wireless-essid -> nazwa sieci
    wireless-channel -> kanał
    wireless-rate auto
    address -> Twój IP
    netmask -> (network mask) np. 255.255.255.0
    broadcast -> adres rozgłaszaniaa (broadcast)
    gateway -> brama (default gataway)
Ja mam tak dlatego że u mnie dhcp coś nie bardzo chce działać i najczęściej nie miałem netu.

Czy po skompilowaniu restartowałeś już kompa ? Bez restartu kompa u mnie iwconfig nie pokazywał nic KNetStats również a po ponownym uruchomieniu systemu już poprostu miałem net.

Spis kart Atheros i sterowniki -> http://www.atheros.cz/

Pozdrawiam
Drax

Post autor: Drax »

Jang pisze:Ten tekst miał zastąpić to co miałeś ale zamiast ... miałeś wpisać swoje dane
Oczywiście, ależ ze mnie dureń <ściana>. Wybacz, już sprawdzam dane. Co do restartu kompa - owszem, restartowałem go.

//EDIT:
Dobra, próbowałem uzupełnić ten plik, ale brakuje mi dwóch rzeczy. Nie wiem skąd wziąć wartości pozycji wireless-channel oraz broadcast. Szukałem w konfiguracji Windowsa oraz na routerze, ale nic takiego tam nie było...

Poza tym, skoro mam już zainstalowany sterownik karty, czy KNetworkManager nie powinien skonfigurować tego automatycznie? Zdaje się, że w Kubuntu tak właśnie było. Ponadto może pomoże Ci wynik polecenia iwconfig. Wygląda on tak:

drax@drax:~$ sudo iwconfig
Password:
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

wifi0     no wireless extensions.

Warning: Driver for device ath0 has been compiled with version 22
of Wireless Extension, while this program supports up to version 20.
Some things may be broken...

ath0      IEEE 802.11g  ESSID:""  Nickname:""
          Mode:Managed  Frequency:2.437 GHz  Access Point: Not-Associated
          Bit Rate:0 kb/s   Tx-Power:9 dBm   Sensitivity=0/3
          Retry :o ff   RTS thr :o ff   Fragment thr :o ff
          Encryption key :o ff
          Power Management :o ff
          Link Quality=0/94  Signal level=-95 dBm  Noise level=-95 dBm
          Rx invalid nwid:1227  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0
To wygląda jakbym miał za nową wersję sterownika. Dodam jeszcze, że pakiet wireless-tools mam w najnowszej wersji dostępnej dla Lenny Debiana...
jang
Beginner

Drax pisze:Dobra, próbowałem uzupełnić ten plik, ale brakuje mi dwóch rzeczy. Nie wiem skąd wziąć wartości pozycji wireless-channel oraz broadcast. Szukałem w konfiguracji Windowsa oraz na routerze, ale nic takiego tam nie było...
Nie pamiętam już jak było w windzie ale gdzieś we właściwościach karty to było - kanał (prawym klawiszem na ikonce w trayu - OpenGigabyteClient Utility i tam był też kanał)(albo pytanie do właściciela sieci), natomiast broadcast to jest najczęściej Default Gataway tylko z końcówką .255 i nie zapomnij o ESSID bo musi być.

KNetworkManager - przy pomocy tego cuda jeszcze nigdy nie udało mi się nic skonfigurować, zrobiłem apt-get --purge remove .. bo tylko wszystko mi psuł.

[ Dodano: 2007-07-17, 16:45 ]
Jeszcze jeden drobiazg -> ath0 IEEE 802.11g ESSID:"" Nickname:"" nawet jeśli nazwa serwera składa się z dwóch słów w /etc/network/interfaces pisze się bez cudzysłowu (w tym pliku nic nie jest w cudzysłowie) natomiast w konsoli tak.

iwconfig ath0 essid "nazwa 1"
między nazwa a 1 jest spacja.
Drax

Właścicielem i administratorem sieci jestem ja, więc jakiekolwiek pytania w tę stronę kierowane są raczej bezcelowe ;)
Co do kanału - znalazłem w Windowsie miejsce, gdzie prawdopodobnie powinien on być. Jest w Menadżerze urządzeń w karcie "Zasoby" pole, w którym te zasoby są wymieniane. Pomoc twierdzi, że jednym z nich jest "kanał dostepu do pamięci (DMA)". Niestety, w moim komputerze wymienione są jedynie zakres pamięci i IRQ...
Czym jest OpenGigabyteClient Utility - wybacz - nie mam pojęcia.

Co do bramy domyślnej - podejrzewam, że w moim przypadku jest nią router podłączony bezpośrednio do modemu, nie mylę się? A zatem jeśli aders routera jest: 192.168.1.254, to adresem bramy będzie: 192.168.1.255, dobrze zrozumiałem?

A co do KNetworkManagera - pod Kubuntu działał bez zarzutu... No, ale skoro mówisz, że jest be, to już nie protestuję ;) Dzięki za cierpliwość ;)

Pozdrawiam,
Drax
jang
Beginner

Właścicielem i administratorem sieci jestem ja, więc jakiekolwiek pytania w tę stronę kierowane są raczej bezcelowe ;) 
Drax Twoje szczęście że mieszkasz na drugim końcu Polski, gdybyś mieszkał bliżej to bym przyjechał i Cię zastrzelił :)

Czym jest OpenGigabyteClient Utility - wybacz - nie mam pojęcia.
to taki program dołączany do każdej karty sieciowej (sterowniki + utility). Moja karta jest z Gigabyte więc i nazwa akurat taka, Ty zapewne masz jakiś inny ale ikonkę w trayu od netu jakąś masz (nie ta z windowsa).

A co do KNetworkManagera - pod Kubuntu działał bez zarzutu... 
W Kubuntu 7.04 nawet w LiveCD działa bez zarzutu, w Ubuntu już niestety nie a we wcześniejszych wersjach ani w Ubuntu ani w Kubuntu no i w Debianie również (przynajmniej u mnie).
Jak wiesz z siecią jest tak: jeden nadaje a drugi odbiera a ja zawsze byłem tym który odbierał tak więc chyba za wiele już nie będę w stanie Ci pomóc :-(
Twój iwconfig pokazuje

Frequency:2.437 GHz
a ja na kanale 11 mam 2462, na 8 - 2447 tak więc Twoje 2437 to powinien być kanał 6.
Jeśli to o czym pisałem we wszystkich poprzednich postach nie zadziała to na Twoim miejscu spróbowałbym jeszcze tak:

auto ath0 

iface ath0 inet dhcp
w /etc/network/interfaces

Pozdrawiam
Drax

Cóż, dzięki bardzo, za wszelkie sugestie ;) Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ