S

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
ampersandt

Słaba jakość czcionek

Post autor: ampersandt »

Witam
Ostatnio poustawiałem czcionki na świeżo zainstalowanym lennim i większość jest ok, ale nadal na niektórych stronach czcionki wyglądają paskudnie. Przykład takich dwóch stron:
http://www.acm.org/
http://jakilinux.org/
¦ciągnąłem wtyczkę do iceweasel i ustaliłem, że czcionki, które słabo wyglądają to Helvetica i Trebuchet MS. Więc jed podmieniłem w /etc/fonts/local.conf na Verdanę i teraz wygląda ok. Jednak wolałbym nie tracić fontów i zastanawia mnie czy istnieje jakiś inny sposób, żeby te fonty wyświetlały się normalnie? Dodam, że sprawdzając centrum sterowania KDE te fonty wyglądają bardzo dobrze.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Zainstaluj pakiet msttcorefonts.
slawek1979

Post autor: slawek1979 »

Rzuć okiem na to: http://linux.porady-it.org/index.php?a=porada&id=56
Ja mam te czcionki i strony które podajesz są ok.

Sławek
dawideo
Beginner

Post autor: dawideo »

Ja mam troszke inny problem. Mianowicie czcionki wyglądają bardzo ładnie i to wszedzie oprócz jednego miejsca:/ Obojetnie na jakim forum czcionki brzydko wyglądają jak ktoś ma coś napisane w "code"...."/code" Są one tam o wiele mniejsze i brzydsze. ¯eby przeczytać muszę powiększyć stronę:/ A tak to na Operze czcionki i w systemie są oki. Gdzie w opcjach mogę to poprawic??
yantar
Member

Post autor: yantar »

dawideo, tez mam z tym problem, wydaje mi sie, ze to jakis bug Opery 9.22. Mam wszedzie w Operze ustawiona czcionke bezszeryfowa z zaznaczeniem ze minimalny rozmiar czcionki to 13px. A tylko w code nie wiem dlaczego, wstawiona jest ktoras czcionka szeryfowa na oko rozmiar 9px. Koszmar do czytania.
dawideo
Beginner

Szkoda mam nadzieję że w następnej wersji to poprawią :-/
wiaderko

Post autor: wiaderko »

Tez mam problem z tekstem w znaczniku code. Ale wg mnie nie jest to wina opery, ale ogolem cos z czcionka Sans Serif - mam ja tez w conky i fluxboksie - rowniez jest pomniejszona :S
dawideo
Beginner

Ale to może być faktycznie wina Opery bo np w Konqueror wyglądają normalnie:/
yantar
Member

Post autor: yantar »

Szperalem troche za tym na oficjalnym forum Opery ale nic konkretnego nie znalazlem (albo przeoczylem) Miejmy nadzieje ze nadchodzaca Operka 9.5 takich figli nie bedzie miala. na 99% jestem pewny ze Opera 9.1 na linuxa wyswietlala tekst w /code poprawnie.
Killavus

Post autor: Killavus »

Może wymuś w KDE DPI czcionek? Centrum Sterowania -> Wygląd -> Czcionki -> Wymuś DPI czcionek: 96 DPI. Powinno pomóc.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ