wysyp systemu przy automatycznym

Ogólne pytania dotyczące systemu
damikl

wysyp systemu przy automatycznym ładowaniu trybu graficznego

Post autor: damikl »

Jestem nowy na linuxie, znajomy polecił mi Debiana, pobrałem jedną cd zainstalowałem wszystko fajnie, uruchamiam pierwszy raz i gdy przechodzi do trybu graficznego (automatycznie - tzn nie ma opcji logowania i pracy w tekstowym) się sypie (charakterystyczny odgłos przejścia monitora po czym pozostaje czarny ekran i brak reakcji na moje działania).
dodam że mam Radeona 9600
czytałem już o zmianie sterowników ale tam była opcja, że działa tryb tekstowy.
jako, że mam ambicje opanować w rozsądnym stopniu linuxa spodziewam się że nieraz się mi jeszcze wysypie (na skutek przekombinowania), chciałbym więc podmienić w obrazie iso sterowniki na zamknięte (takie działają mi w Mandrake 10.0) i z takiej płyty zainstalować
oczywiście mile widziane są inne sposoby na rozwiązanie problemu

przy tym wszystkim prosiłbym o łopatologiczne wyjaśnienia ( z uwagi na moje nikłe doświadczenie w linuxie)
matiit
Beginner

Post autor: matiit »

Pokaż plik:
/var/log/xorg.0.log
yantar
Member

Post autor: yantar »

damikl, w miare mozliwosci powiedz jakie tez zainstalowales srodowisko graficzne. GNOME? KDE?
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

damikl, sam mam radka 9600 i działa mi wyśmienicie na sterach otwartych (lepiej niż na zamkniętych).

co do tego wysypywania się systemu, to wysypuje się system czy X'y? sprawdź czy możesz przejść na pierwszą konsole (Ctrl + Alt + F1).

jeśli uda Ci się wejść w tą konsolę, to przekonfiguruj xorga i daj stery ati.

jeśli nie da się przejść do pierwszej konsoli, to odpal jakieś liveCD, potem podmontuj sobie partycje z Debianem i zmieć sterownik w pliku /etc/X11/xorg.conf
za sterownik odpowiada linia:
/etx/X11/xorg.conf pisze:(...)
Section "Device"
Identifier "ATI Technologies Inc RV350 AP [Radeon 9600]"
Driver "ati"
BusID "PCI:1:0:0"
EndSection
(...)
damikl

podczas instalacji nie miałem wyboru środowiska ale domyślam się na podstawie plików że to Gnome, nie dało się nic zrobić, odpaliłem knoppix 4.0 live dvd, pomęczyłem sie z konsolą, wpis miałem taki jak velmafia i zmieniłem na
(...)
Section "Device"
Identifier "ATI Technologies Inc RV350 AR [Radeon 9600]"
Driver "fglrx"
BusID "PCI:1:0:0"
EndSection
(...)
i jest reakcja - błąd konfiguracji, co jeszcze muszę poprawić
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

damikl pisze:i jest reakcja - błąd konfiguracji, co jeszcze muszę poprawić
a sterowniki fglrx masz zainstalowane? że takie wybrałeś?

spróbuj może odpalić X'y na strownikach ati albo na sterach vesa i zobacz czy coś się zmieni.
MDobak

Post autor: MDobak »

damikl pisze:podczas instalacji nie miałem wyboru środowiska
Skoro jest to Etch 4.0 to powinieneś mieć, nie jest to przypadkiem netinstall? Może lepiej pborać jeszcze raz system (praktycznie wystarczy tylko pierwsza płyta DVD) i zainstalować z gotowym xorg'iem i gnome.

edit...

Napisałeś, że masz jedna CD, z tego co pamiętam na niej nie ma X'ów. Być może się mylę, ale tak mi się wydaje. Moim zdaniem na początek lepiej pboierz tą DVD.
Gdzieś miałem fajny tutorial jak zainstalować xorga i gnome, może go znajde.
Awatar użytkownika
Spass
Beginner

Post autor: Spass »

MDobak pisze:Napisałeś, że masz jedna CD, z tego co pamiętam na niej nie ma X'ów. Być może się mylę, ale tak mi się wydaje.
Mylisz się. Na pierwszej płycie CD jest środowisko graficzne. Domyślnie GNOME, ale są też płyty z KDE i Xfce.

damikl, tak jak velmafia pisał, spróbuj doinstalować sterownik fglrx albo zmień wpis na vesa.
damikl

Spass pisze:spróbuj doinstalować sterownik fglrx
tylko, że wszystkie opisy mówią o sytuacji gdy system działa ( instalacje z poziomu zainstalowanego systemu), tylko że ja musiałbym to zrobić z live cd knoppixa , nie wiem czy wyjdzie ale spróbuję
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

do instalacji fglrx nie jest potrzebne środowisko graficzne - wystarczy że możesz dostać sie do konsoli.
gotowe pakiety z fglrx dostępne są w repozytoriach [non-free]. w unstable jest najnowsza wersja 8.38.6

http://packages.debian.org/cgi-bin/sear ... elease=all
ODPOWIEDZ