Jakie

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Jakieś sugestie jak polepszyć dźwięk?

Post autor: parrotlarch »

Witam.

Ma ktoś jakieś pomysły jak ulepszyć dźwięk (w Lennym, albo Etchu)? Nie mówię wcale, że jest zły. jest na tyle dobry, że nikt oprócz mnie nie narzeka. Ale ja mam słuch jak nietoperz i chciałbym żeby był jeszcze lepszy. Mam zintegrowany dźwięk SIS 7012 na płycie ECS k7s5a. Wiem, że to kawał badziewia (mam za to fajne głośniki), ale kiedyś pod Windowsem przy użyciu programiku Foobar uzyskiwałem dźwięk tak klarowny i silny, że płakałem ze szczęścia.

Jak na razie najlepszą jakość uzyskałem na Beep media player/ Audacious, bo w Amaroku jak by nie kombinować to mi nie pasował. Kombinowałem też trochę z ustawieniami dźwięku w systemie.

Jakieś pomysły? Anybody?
brz
Beginner

Post autor: brz »

'Podobno' dzwiek w aplikacjach dzialajacych na silniku xine (m.in. amarok wlasnie) jest - jak to ktos okreslil 'zamulony'. ;] sprobuj czegos na gstreamerze, moze cos da bo takie porady tez slyszalem kiedys (chyba exaile jest jednym z takich odtwarzaczy). Sam nie jestem w stanie ocenic trafnosci powyzszych porad bo mam calkiem mocny zestaw glosnikow wiec one robia spora robote. ;]

Jesli chodzi o bardziej 'drastyczne' rozwiazania to ja polepszylem jakosc dzwieku (jednoczesnie rozwiazujac problemy z programowym miksowaniem, z jakimi sie borykalem ;]) u siebie w ten sposob: zajrzalem na allegro i kupilem uzywane sb live za grosze - polecam takie rozwiazanie, nie bedziesz zalowal. ;]
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

1. ¯ebyś wiedzial, że dźwik na silniku Amaroka jest zmulony (z ust mi to wyjąłeś) i
2. jakbyś zgadł, że zamierzam kupić używanego sb live'a hehe.

Tylko myślałem o jakimś sprytnym rozwiązaniu natenczas, ale jak mówiłem to nic ważnego, dźwięk nie jest zły (ja mam fajny zestaw głośniczków Creative'a), a jedynie niedoskonały.
brz
Beginner

Post autor: brz »

parrotlarch pisze:1. ¯ebyś wiedzial, że dźwik na silniku Amaroka jest zmulony (z ust mi to wyjąłeś) i
2. jakbyś zgadł, że zamierzam kupić używanego sb live'a hehe.
Ja i te moje zdolnosci paranormalne... ]

No to moze natenczas wyprobuj tego exaile'a i zobacz czy cos sie zmienilo?
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Hmmm...czyżby exaile nie miał żadnego equalizera? Domyślny dźwięk znośny...nienajgorszy, ale jak na razie chyba lepszy uzyskałem w beep-media-player właśnie poprzesuwawszy suwaczki w equalizerze.

P.S. Dla exaile'a musialem wrócić do kodowania utf-8, bo hieroglify wyświetlał....ale i tak miałem to zrobić.
spider

Post autor: spider »

Dzisiaj włożyłem do kompa soundblaster live i dźwięk jest lepszy, dalej wyższe tony są nieco spłaszczone, ale jest ok. Używam głośników komputerowych creativa i rewelacyjnych efektów raczej nie uzyskam (trzeba będzie trochę zainwestować w wzmacniacz i kolumny).

Swoją drogą amarok ma fajne opcje ale dźwięk i equallizer wymagają jeszcze trochę pracy.
matiit
Beginner

Post autor: matiit »

w 1.4.6 trochę poprawił się equalizer.
macylapka

Post autor: macylapka »

Ja mam zbudowany (własno recznie ;) ) wzmacniacz lampowy na 6n2p-ew i 6p14p-ew i głośnikami tonsila... Srpawnosć zestawu ok 90 - 94 dB 40W mocy i jak poczebuje ciepłego soczystego brzmienia to poprostu podkręcam ;) .
ODPOWIEDZ