Dreamweaver Flash pod Linuksem

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
Liseeeek

Dreamweaver Flash pod Linuksem

Post autor: Liseeeek »

Ważne!
Podobnie jak autor tekstu źródłowego posiadam oryginalną wersje Dreamweavera (praca mi go udostępnia) i mam do niego licencję ale żeby używać Dreamwavera pod Linuksem niestety trzeba mieć wersję ,,krakowaną''. Nie propaguję piractwa tylko prezentuję metodę do uruchomienia Dreamwavera pod Linuksem tym, którzy mają licencję.

1. Wstęp:
    Witam. Opiszę w tym poradniku jak uruchamiać programy Macromedi pod Linuksem, czyli najpopularniejsze programy dla programistów stron internetowych. Będę podawał przykłady potrzebne do uruchomienia Dreamwavera. Analogicznie należy postępować z innymi programami Macromedii:
    • Dreamweaver 8
    • DFireworks 8
    • DFlash 8 Video Encoder
    • DFlash 8
    • Ditd.
  2. Czego potrzebujemy:
    1. Zamontowaną partycję z Windows i Macromedia lub tak jak ja mam, zamontowaną partycję z Windows i zamontowaną partycję z zainstalowanym programem Macromedii jeśli ma się na innym dysku.
      Ja mam tak pod Windows:

Kod: Zaznacz cały

C:\WINDOWS\
      D:\Programy\Macromedia\Dreamweaver 8\
      A pod Linuksem:

/mnt/c/WINDOWS/
      /mnt/d/Programy/Macromedia/Dreamweaver\ 8/
      Należy mieć tą partycję tak zamontowaną aby mógł z niej korzystać zwykły użytkownik, a nie tylko root (dzięki temu unikniemy zabawy ze zmianą praw dostępu). Jak to zrobić? Zapraszam: [rozwiazanie] [mount] [dostęp użytkownika do partycji]
    2. wine

apt-get install wine
      $ wine

i klikamy ,,Ok'' (widać tam jeszcze ,,configure'' i jest tam zakładka ,,drives'' niby powinienem podać gdzie jest dysk D:\ pod wine ale ja jakoś nie podałem i działa).
      Drugie polecenie tworzy strukturę plików, która znajduje się w:

~/.wine/
    3. Program recode do zmienienia kodowania znaków (rejestr):

apt-get install recode
  3. Przystępujemy do roboty
    Pod Windows:
    1. Zapisywanie rejestru macromedii

START -> URUCHOM -> regedit
      wchodzimy do:

HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Macromedia/
      w oknie po lewej stronie, zaznaczamy w drzewie Macromedia (tzn. naciskamy na tak jakby katalog Macromedia on się podświetli na niebiesko).

REJESTR -> Exportuj Rejestr
      Zapisujemy na dysku:

C:\macromedia.reg
    Teraz przechodzimy pod Linuksa
    1. Kopiowanie plików, których wymaga program do działania. Tworzymy katalogi i kopiujemy dane te co mieliśmy na dyskach pod Windows żeby było adekwatnie do struktury katalogów wine pod Linuksem:
      [INDENT]Katalog z plikami do programu (czyli ten, w którym jest dreamwaver.exe) lub po prostu cały Macromedii (ja tak zrobiłem).

Katalogi i pliki z:

C:\Document and Settings\All Users\Dane aplikacji\ do ~/.wine/drive_c/Documents and Settings/All Users/Application Data/
      katalogi i pliki z:

C:\Windows\system32\Macromed\ do katalogu ~/.wine/drive_c/windows/system32/Macromed/
      (tak tak bez na koncu ,,ia'' po prostu ,,Macromed'', zresztą sami zobaczycie, że taki katalog istnieje),
      katalogi i pliki z:

C:\Program Files\Common Files\ ~/.wine/drive_c/Program Files/Common Files/
      [/INDENT]
      UWAGA!
      Tylko robimy to inteligentnie, jeśli program wine utworzył katalog:

~/wine/drive_c/window/
      zamiast:

~/wine/drive_c/windows/
      to kopiujemy właśnie wszystko w tamto utworzone przez wine miejsce. Jeśli jest jakiś katalog o polskiej nazwie pod Windows to sprawdzamy, czy nie ma tego katalogu w wine zapisanego po angielsku jeśli jest to tam właśnie kopiujemy to co powinniśmy.[/i]

Ja robiłem coś podobnego do tego (jako uzytkownik):

cp -R /mnt/d/Programy/Macromedia/ ~/.wine/drive_d/Programy/

cp -R /mnt/c/Documents\ and\ Settings/All\ Users/Dane\ aplikacji ~/.wine/drive_c/Documents and Settings/All Users/Application Data/
      w tym drugim może być błąd, w każdym razie ma być tak aby pliki z Dane Aplikacji były w Application Data

cp -R /mnt/c/WINDOWS/system32/Macromed/ ~/.wine/drive_c/windows/system32/

cp -R /mnt/c/Program\ Files/Common\ Files/ ~/.wine/drive_c/Program Files/
    2. Konwersja rejestru do ascii i wykonanie go przez wine.
      Teraz kopiujemy sobie plik macromedia.reg do katalogu domowego:

cp /mnt/c/macromed.reg ~
      Będąc w katalogu domowym:

$ recode unicode..ascii macromedia.reg  // oryginalnie było: $ recode ucs-2..ascii macromedia.reg //ale niektórym to nie działa.
      $ wine regedit macromedia.reg
      Wine exited with a successful status
    3. Włączamy dreamwavera poleceniem:

wine [ścieżka do pliku dreamwaver.exe w ~/.wine/]
      U mnie to wygląda tak ()jako użytkownik:

wine ~/.wine/drive_d/Programy/Macromedia/Dreamweaver\ 8/Dreamweaver.exe 
  4. Koniec, do napisania tego poradnika posiłkowałem się artykułem z: http://luiscosio.com/how-to-dreamweaver ... ntu-dapper
    ale, że było w nim trochę błędów oraz był bardzo skromny postanowiłem go rozszerzyć i poprawić.

Aha jeszcze jedno, mnie po włączeniu Dreamwavera konsola wyświetla dużo błędów ale się nimi nie przejmuję bo wszystko działa bez problemów. Czasami tylko okienka są całe czarne ale to powoli przechodzi.
  5. Możliwe błędy:
    1. Jeżeli pojawia się błąd podczas uruchamiania:

coś tam coś tam please reinstall softweare
      to najprawdopodobniej znaczy, że coś źle skopiowałeś, np. pliki.
    2. Jeśli włącza się okienko wczytywania komponentów dreamwavera ale potem jest tylko czarne okno, to najprawdopodobniej coś poknociłeś z rejestrem.
    3. Jeśli pojawia się błąd wine:

could not load L”c:\\windows\\system32\\dreamweaver.exe”: Module not found
      to źle podałeś ścieżkę do dreamwaver.exe.
Zablokowany