GRUB - wygl
GRUB - wygląd
Widziałem kilka 'wersji' GRUB'a (czarno-biała, niebiesko-biało-czarna...) i tu pojawia się moje pytanie: czy jego wygląd można w jakiś sposób edytować czy jest on odgórnie narzucony przez np. numer wersji?
Jeśli to możliwe to w jakim stopniu?
Jeśli to możliwe to w jakim stopniu?
Wygląd GRUBa można zmienić edytując plik
np. w linijce
ustawia się kolory. W tym pliku ustawia się również obrazek tła pod menu (ale to wymaga dodatkowych zabiegów)
Kod: Zaznacz cały
/boot/grub/menu.lst
# Pretty colours
#color cyan/blue white/blue
Witam,
jeśli dobrze zrozumiałem, to chodzi Ci o tło, na którym wyświetla treść właściwa GRUB-a.
Sprawa jest dość prosta: grub używa plików splash.xpm.gz i jeśli taki wykryje w katalogu /boot/grub/ to go załaduje.
Warunki dotyczące pliku:
- jest to spakowany GZIPem plik xpm o nazwie splash.xpm.gz,
- maksymalna rozdzielczość: 640px x 480 px,
- maksymalna ilość kolorów: 14 .
Jak już wgrasz (lub podlinkujesz) plik do /boot/grub/ to jeszcze wpisz komendę`update-grub` i przy następnym włączeniu komputera będziesz widział nowe tło. W sieci możesz znaleźć sporo gotowych plików graficznych do gruba.
Pozdrawiam
jeśli dobrze zrozumiałem, to chodzi Ci o tło, na którym wyświetla treść właściwa GRUB-a.
Sprawa jest dość prosta: grub używa plików splash.xpm.gz i jeśli taki wykryje w katalogu /boot/grub/ to go załaduje.
Warunki dotyczące pliku:
- jest to spakowany GZIPem plik xpm o nazwie splash.xpm.gz,
- maksymalna rozdzielczość: 640px x 480 px,
- maksymalna ilość kolorów: 14 .
Jak już wgrasz (lub podlinkujesz) plik do /boot/grub/ to jeszcze wpisz komendę`update-grub` i przy następnym włączeniu komputera będziesz widział nowe tło. W sieci możesz znaleźć sporo gotowych plików graficznych do gruba.
Pozdrawiam
pliki splash.xpm.gz mozesz znalezc np na kde-look.org (jest ich tam kilka). potem w menu.lst dopisujesz
co do kolorkow textu to kolor czcionki np:
kolor 'cienia'
np
moge sie troszke pomylic bo dawno tego nie zmienialem ale mysle ze jest ok 
splashimage /boot/grub/jakas_nazwa.xpm.gz
foreground = 000000

background = dedede

a tak mnie jeszcze naszlo zeby wlasny obrazek zrobic i nie jest to takie trudne 
kod3r ma racje jesli chodzi o warunki dotyczace pliku ( mi dziala;P )
1. robimy nowy obrazek np w gimpie o wielkosci 640 x 480 px
2. rysujemy cos tam na nim (albo wklejamy)
3. teraz dajemy Image -> Mode -> Indexed... , i tam zmieniamy Maximum number of colors z 256 na 14 oraz Color dithering na none. powinno wyjsc cos troszke brzydkiego
4. teraz juz tylko trzeba to zapisac do xpm a potem skompresowac do formatu gz
no i gotowe. ja to zrobilem w 2 min ale mialem juz gotowe swoje logo
. wyszlo nawet fajnie bo mialem tylko 2 kolorki. a dokladnie to wyszlo tak : http://frik.ovh.org/frik.xpm.gz

kod3r ma racje jesli chodzi o warunki dotyczace pliku ( mi dziala;P )
1. robimy nowy obrazek np w gimpie o wielkosci 640 x 480 px
2. rysujemy cos tam na nim (albo wklejamy)
3. teraz dajemy Image -> Mode -> Indexed... , i tam zmieniamy Maximum number of colors z 256 na 14 oraz Color dithering na none. powinno wyjsc cos troszke brzydkiego

4. teraz juz tylko trzeba to zapisac do xpm a potem skompresowac do formatu gz
no i gotowe. ja to zrobilem w 2 min ale mialem juz gotowe swoje logo

kombinuję z tymi kolorami i nic sie nie zmienia, obrazek jest ale kolor czcionki i cień cały czas taki sam.
teraz mam tak
teraz mam tak
# Pretty colours
color cyan/red blue/red
foreground = blue
background = red
splashimage /boot/grub/boot.xpm.gz
Ten zapis:
jest błędny, opcje foreground i background przyjmują wartości szesnastkowe (RGB) czyli np.
foreground = blue
background = red
foreground = ffffff
background = 000000
-