Nie zgodzę się. Wczoraj dla testów instalowałem sam system bazowy a potem kde-core, oraz system z płyty CD razem z KDE. Jak sam dociągałem kde-core to byłem zdumiony, że jest tak mało programów tam zainstalowanych. Ok, porównuje z tym co zainstalowało się z CD - o dziwo, jest tam 3x więcej kprogramów zainstalowane. Mój wniosek? Na pierwszej CD Debiana z KDE nie jest kde-core.velmafia pisze: na tej płycie jest tylko kde-core bo pełne kde się nie zmieści.
Zmiana MAC podczas instalacji systemu.
Z ciekazwości sprawdziłem co jest na tej płycie. Płyta debian-testing-i386-kde-CD1, czyli normalna pełna (700MB), pierwsza płyta debiana. Jest na niej kde-core, ale i kdebase, kdelibs, kdeadmin, kdeartwork, kdegraphics, kdemultimedia, kdenetwork, kdeutils, kpowersave, kdepim, k3b, kdeedu, kdegames, kdetoys, kdeaccessibility, kdeaddons, kdewebdev, kdesdk, kdebindings, knetworkmanager. Czyli większość (o ile nie całe) KDE. Wg mnie jeśli chcesz mieć tylko kde-core, to powinieneś pobrać netinstall, zainstalować system bazowy, postawić internet i resztę pobrać z internetu, czyli xorg'a i kde-core oraz programy jakie chcesz.
Kaka' pisze:Na pierwszej CD Debiana z KDE nie jest kde-core.
jak by nie było kde-core to by nie było w ogóle KDE, kde-core jest podstawą KDE, więc musi być.
a wracają do tego co mlyczek napisał nie sprawdzałem przed napisaniem tego, ale z tego co wiem, to na pierwszej CD nie ma całego KDE (widocznie jest dużo pakietów z KDE, ale nie wszystkie, a przynajmniej kiedyś sprawdzałem i nie było wszystkiego).
Teraz porównałem tą listę z tym co podają na stronie KDE i wyszło na to, że na pierwszej CD, ale z kde, nie ma tylko kdevelop i koffice.velmafia pisze:a wracają do tego co mlyczek napisał nie sprawdzałem przed napisaniem tego, ale z tego co wiem, to na pierwszej CD nie ma całego KDE (widocznie jest dużo pakietów z KDE, ale nie wszystkie, a przynajmniej kiedyś sprawdzałem i nie było wszystkiego).
Zrobiłem małe rozeznanie i okazuje się że skoro w kde-core "brakuje" między innymi kdebase, kdelibs to wnioskuję że samo kde-core nie wystarczy do jakiejkolwiek pracy. Bo po pierwsze (za Wiki)
Myślę tylko, że można je instalować samemu to co się potrzebuje, a nie pakietami co pozwala na jeszcze większą personalizację systemu. Aczkolwiek niektóre rzeczy na liście KDEBase nie wiem do czego służą a brzmią bardzo potrzebnie
Ale w końcu od czego gugle
Podobnie z KDELibs_(wiki) - libkdecore - KDE Core & networking classes brzmi bardzo potrzebnie, ale na przykład libknewstuff - KDE's "Hot New Stuff" classes brzmi już cokolwiek zastanawiająco, a na przykład KDEPrint - The KDE Printing subsystem już dla mnie całkiem niepotrzebne.
Czyli kdelibs są chyba konieczne zaraz po zainstalowaniu kde-core. Zaraz potem we wspomnianym kdebase są takie rzeczy jak Konqueror, Konsole, Kcontrol..... Chyba trochę niezbędne.Obecność KDEBase nie jest wymagana do uruchamiania programów KDE, gdyż wystarczają do tego biblioteki KDE (tzw. KDElibs).
Myślę tylko, że można je instalować samemu to co się potrzebuje, a nie pakietami co pozwala na jeszcze większą personalizację systemu. Aczkolwiek niektóre rzeczy na liście KDEBase nie wiem do czego służą a brzmią bardzo potrzebnie

Za packages.debian.org: w kde-core jest kdelibs, kdebase i arts, bo kde-core od nich zależy - jest metapaczką, więc instalując kde-core zainstalujesz kdebase, kdelibs i arts.kabzior pisze:okazuje się że skoro w kde-core "brakuje" między innymi kdebase, kdelibs to wnioskuję że samo kde-core nie wystarczy do jakiejkolwiek pracy.
Tak, ale jeśli nie będziesz miał kdebase, to nie będziesz miał nawet KMenu, ani Kwina, ani nic, więc jeśli chcesz uruchomić środowisko graficzne KDE, to musisz mieć kdebase, inaczej się nie da. Co innego jeśli masz np. Gnome, albo Fluxboxa - jeśli na nich będziesz chciał uruchomić program z KDE to oczywiste jest, że potrzebujesz tylko bibliotek, a kdebase jest zbędne, bo po co Ci kwin, skoro masz uruchomiony inny dekorator okien, po co Ci Kmenu, skoro masz inne.kabzior pisze:Obecność KDEBase nie jest wymagana do uruchamiania programów KDE, gdyż wystarczają do tego biblioteki KDE (tzw. KDElibs).