Witam serdecznie. Jestem nowy na forum, ale w świecie Linuksa już blisko 30 lat, z tego ostatnie kilkanaście lat wiernie z systemem Arch. Kilka dni temu jednak postanowiłem wrócić do Debiana.
Mój system to Debian 12 ze środowiskiem Gnome. Karta NVIDIA GeForce GTX 1650 , sterowniki nvidia-driver.
System działa bardzo dobrze, tak jak powinien. Generalnie nie mam zastrzeżeń. Co ciekawe zauważyłem że system startował na waylandzie jak zainstalowałem sterowniki własnościowe do grafiki to startuje na waylandzie i przy logowaniu zmienia na X11. Ale wiem że NVIDIA z waylandem nie bardzo się lubią więc wszystko zrozumiałe.
Problemem jednak jest Steam, a konkretnie gra Fishing Planet. Steam instalowany z paczki deb z oficjalnej strony Steam. Jakoś nie jestem fanem mieszania architektur 32 i 64 w repozytoriach. A flatpak to zło.
Gra działa można powiedzieć porównywalnie wydajnie jak na Archu, ale komputer jest mocno obciążony i wyją wentylatory bo zużywa 300% CPU, podczas gdy na Archu około 20-30% i nie widać obciążenia.
Z ciekawych różnic jeszcze zauważyłem że Memory-Usage pod Archem to 2 GB natomiast pod Debianem 1.5 GB. Czyli Debian ładuje mniej pamięci do GPU i pewnie dlatego CPU jest bardziej obciążone.
Czy ktoś pomoże to rozwiązać? Czy w ogóle ktoś potrafi zdiagnozować przyczynę takiego stanu rzeczy?
Steam obciążenie 300% CPU
Re: Steam obciążenie 300% CPU
300 % a to ciekawe. Raczej 100%
Prawdopodobnie problem z tymi sterownikami do grafiki, brakiem jakiegos pakietu lub konfiguracją grafiki
Prawdopodobnie problem z tymi sterownikami do grafiki, brakiem jakiegos pakietu lub konfiguracją grafiki
-
Ustawienia nvidia-settings są identyczne pod Archem i Debianem.
Jedyna możliwość to wersja sterownika (Debian 535, Arch 575), ale to chyba mało prawdopodobne.

Jedyna możliwość to wersja sterownika (Debian 535, Arch 575), ale to chyba mało prawdopodobne.
Matematycznie technicznie niemożliwe ale htop twierdzi inaczej.

Ostatnio zmieniony 24 lipca 2025, 10:17 przez UmbrellaCorps, łącznie zmieniany 4 razy.
może brakuje jakis pakietów używanych do akceleracji grafiki w systemie.
A moze spróbój wygenerować plik config Xorg z archa i przeniesc go do Debiana?
A może to w strone KMS trzeba szukać rozwiązania
https://wiki.archlinux.org/title/Kernel_mode_setting
A moze spróbój wygenerować plik config Xorg z archa i przeniesc go do Debiana?
A może to w strone KMS trzeba szukać rozwiązania
https://wiki.archlinux.org/title/Kernel_mode_setting
To wynika z liczby rdzeni:
To można konfigurować używając CPU% i NCPU%man htop
...
PERCENT_CPU (CPU%)
The percentage of the CPU time that the process is currently using. This is the default way to represent CPU usage in Linux. Each process can consume up to 100% which means the full capacity of the core it is running on. This is sometimes
called "Irix mode" e.g. in top(1).
PERCENT_NORM_CPU (NCPU%)
The percentage of the CPU time that the process is currently using normalized by CPU count. This is sometimes called "Solaris mode" e.g. in top(1).
Sprawdź to na wersji live Debiana.
-
Na sterownikach otwartych nie ma szans aby gra w ogóle działała. Steam klatkuje 1-3 fps.
Doszedłem do wniosku że to raczej jest wina złego zarządzania zasobami przez stare jądro lub sterownik nvidia.
Na Archu są najnowsze wersje i wszystko jest już lepiej zoptymalizowane. Innego wytłumaczenia nie widzę.
Doszedłem do wniosku że to raczej jest wina złego zarządzania zasobami przez stare jądro lub sterownik nvidia.
Na Archu są najnowsze wersje i wszystko jest już lepiej zoptymalizowane. Innego wytłumaczenia nie widzę.