Wymagana konfiguracja Debiana zaraz po instalacji.
-
- Kontakt:
Wymagana konfiguracja Debiana zaraz po instalacji.
Co należy zrobić po zainstalowaniu Debiana, aby zapewnić optymalną konfigurację i bezpieczeństwo systemu?
Re: Wymagana konfiguracja Debiana zaraz po instalacji.
Serwer czy desktop?
Na początek zacznij od firewalla
Na początek zacznij od firewalla
Kod: Zaznacz cały
apt update
apt install debian-reference-en
file:///usr/share/debian-reference/index.en.html
-
Mam ten sam problem.
Zainstalowałem na Think padzie R61 debian 12 -64 bit. Po odpaleniu program wchodzi w tryb tekstowy
po zalogowaniu się .Domyślam się ,że chodzi o konfigurację systemu po instalacji. Czy podane wyżej wskazówki są uniwersalne ? Jest to mój pierwszy kontakt z debianem,wcześniej na innym kompie użytkowałem ubuntu i muszę stwierdzić,że debian jest dużo bardziej hermetyczny ,pisany nie dla zwykłego użytkownika jak ubuntu lecz przez informatyków dla informatyków.Tak więc nie wiem czy sobie poradzę.Dlatego proszę kolegów o pomoc.
po zalogowaniu się .Domyślam się ,że chodzi o konfigurację systemu po instalacji. Czy podane wyżej wskazówki są uniwersalne ? Jest to mój pierwszy kontakt z debianem,wcześniej na innym kompie użytkowałem ubuntu i muszę stwierdzić,że debian jest dużo bardziej hermetyczny ,pisany nie dla zwykłego użytkownika jak ubuntu lecz przez informatyków dla informatyków.Tak więc nie wiem czy sobie poradzę.Dlatego proszę kolegów o pomoc.
Ostatnio zmieniony 21 stycznia 2025, 16:34 przez Maksym Grek, łącznie zmieniany 1 raz.
To jest problem nie związany z tym wątkiem więc najlepiej załóż własny, podając szczegóły instalacji oraz konfiguracji sprzętowej i programowej.