Zarządzanie kolorami monitora - ochrona wzroku
Zarządzanie kolorami monitora - ochrona wzroku
Witam!
Czy ktoś może polecić jakiś soft do redukcji zmęczenia oczu?
Pod Winzgrozą miałem coś fajnego, ale nie ma tego programu na Linuksa.
Znalazłem jakieś programy, ale zdaje się, że mój monitor jakoś specjalnie nie reaguje na zmiany w ich ustawieniach.
Czy ktoś może polecić jakiś soft do redukcji zmęczenia oczu?
Pod Winzgrozą miałem coś fajnego, ale nie ma tego programu na Linuksa.
Znalazłem jakieś programy, ale zdaje się, że mój monitor jakoś specjalnie nie reaguje na zmiany w ich ustawieniach.
Ostatnio zmieniony 16 grudnia 2024, 20:05 przez wingcom, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Zarządzanie kolorami monitora - ochrona wzroku
np. redshift
Dzięki! Zainstalowałem Redshifta, ale nie chce mi działać.
W konsoli, gdy próbuje odpalić ten program, dostaję coś takiego:
Sprawdzanie dostawcy pozycji "geoclue2"…
Użycie dostawcy `geoclue2'.
Could not connect to wayland display, exiting.
Uruchomienie metody dostosowania wayland nie powiodło się.
Próba użycia kolejnej metody...
Authorization required, but no authorization protocol specified
`RANDR Query Version' returned error -1
Inicjalizacja randr nie powiodła się.
X request failed: XOpenDisplay
Inicjalizacja vidmode nie powiodła się.
Nie ma więcej metod do wypróbowania.
Z tego co wyczytałem w FAQ na GitHubie to może być coś z uprawnieniami, ale niestety to trochę poza moimi umiejętnościami diagnostycznymi. Czy ktoś jest w stanie doradzić mi, co mogę z tym fantem zrobić?
W konsoli, gdy próbuje odpalić ten program, dostaję coś takiego:
Sprawdzanie dostawcy pozycji "geoclue2"…
Użycie dostawcy `geoclue2'.
Could not connect to wayland display, exiting.
Uruchomienie metody dostosowania wayland nie powiodło się.
`RANDR Query Version' returned error -1
Inicjalizacja randr nie powiodła się.
X request failed: XOpenDisplay
Inicjalizacja vidmode nie powiodła się.
Nie ma więcej metod do wypróbowania.
Z tego co wyczytałem w FAQ na GitHubie to może być coś z uprawnieniami, ale niestety to trochę poza moimi umiejętnościami diagnostycznymi. Czy ktoś jest w stanie doradzić mi, co mogę z tym fantem zrobić?
Na waylandzie z tego co wiem to Redshift póki co to jeszcze nie działa, ale podobno jest patch:
https://wiki.archlinux.org/title/Backlight#Wayland
Co do geoclue to można sobie ręcznie ustawić lokalizację, chyba, że często się przemieszczasz na jakieś duże odległości to wtedy warto usprawnić sobie ten geoclue aby nie korygować lokalizacji za każdym razem.
https://wiki.archlinux.org/title/Backlight#Wayland
Co do geoclue to można sobie ręcznie ustawić lokalizację, chyba, że często się przemieszczasz na jakieś duże odległości to wtedy warto usprawnić sobie ten geoclue aby nie korygować lokalizacji za każdym razem.
Nie wiem, czy korzystanie z programu zewnętrznego do ustawienia monitora to dobre rozwiązanie? Producenci monitorów optymalizują odpowiednio swój sprzęt.
Ważniejsze moim zdaniem jest odpowiednie oświetlenie stanowiska pracy i właściwe ustawienie kontrastu i jasności. Większość użytkowników przesadza z kontrastem i jasnością.
Ważniejsze moim zdaniem jest odpowiednie oświetlenie stanowiska pracy i właściwe ustawienie kontrastu i jasności. Większość użytkowników przesadza z kontrastem i jasnością.
- LordRuthwen
- Moderator
Jeżeli zajmujesz się, nawet hobbystycznie, np fotografią, to prawidłowe ustawienie odwzorowania barw poprzez kalibrację jest, taj jakby, obowiązkowe. Inaczej to co być chciał wydrukować będzie się miało nijak do tego co widzisz na monitorze, np będzie za żółte lub czerwone.fnmirk pisze: 24 grudnia 2024, 08:18 Nie wiem, czy korzystanie z programu zewnętrznego do ustawienia monitora to dobre rozwiązanie? Producenci monitorów optymalizują odpowiednio swój sprzęt.
To powiedz mi w jaki sposób ustawisz jasność (jaskrawość) barw? I dlaczego jest taka różnorodność np. wydawnictw kolorowych, a jednak tak różnych? I co to jest prawidłowe ustawienie odwzorowania barw?
- LordRuthwen
- Moderator
Prawidłowe ustawienie zależy od wielu rzeczy - po pierwsze od matrycy o wysokim pokryciu palety barw - chcesz mieć dobre odwzorowanie, to kupujesz odpowiedni monitor za odpowiednio więcej niż do pracy w biurze czy do gier.
One mają swoje kalibratory programowe i te mniej więcej działają, ale jak chcesz mieć lepiej, to kupujesz albo wypożyczasz kalibrator sprzętowy, zakładasz na monitor i on ci ustawia profil kolorystyczny na podstawie tego, że wie co ma wyświetlać w danym punkcie i porównuje to z odczytami z czujników.
W efekcie kolor widziany na ekranie przy zastosowaniu odpowiedniego profilu kolorystycznego w wydruku (bo tych też jest kilka) będzie taki sam na papierze.
One mają swoje kalibratory programowe i te mniej więcej działają, ale jak chcesz mieć lepiej, to kupujesz albo wypożyczasz kalibrator sprzętowy, zakładasz na monitor i on ci ustawia profil kolorystyczny na podstawie tego, że wie co ma wyświetlać w danym punkcie i porównuje to z odczytami z czujników.
W efekcie kolor widziany na ekranie przy zastosowaniu odpowiedniego profilu kolorystycznego w wydruku (bo tych też jest kilka) będzie taki sam na papierze.
To są „technikalia” nie mające głównego wpływu na zmęczenie wzroku i jego ochronę. Zgadzam się z nimi bo odnoszą się one w dużej części do mojej pierwszej części wypowiedzi.
Zwróć uwagę na to:
Dodane:
To lepiej zainwestować w okulary z dziurkami. Sprawdzają się.
Nie wiem, czy korzystanie z programu zewnętrznego do ustawienia monitora to dobre rozwiązanie? Producenci monitorów optymalizują odpowiednio swój sprzęt.
Zwróć uwagę na to:
Siadasz przed czyimś monitorem i pierwszą rzeczą jaką robisz to mrużysz oczy (jest to odruchowe). Jeżeli jest to chwilowa wizyta to nic więcej nie robisz. Ale, jeżeli spędzasz przed takim monitorem więcej czasu to mrużenie oczu nie wystarczy. Próbujesz zmienić kąt ustawienia ekranu, ustawienie oświetlenia i sprawdzasz ustawienie jasności (kontrastu). Gdzie tu jest miejsce na „cudowny” program (powiązany z geolokalizacją i technologiami kosmicznymi – astronomicznymi) do ochrony naszego wzroku? Zakładamy, że sterownik karty graficznej i monitor są odpowiednio skonfigurowane?Ważniejsze moim zdaniem jest odpowiednie oświetlenie stanowiska pracy i właściwe ustawienie kontrastu i jasności. Większość użytkowników przesadza z kontrastem i jasnością.
Dodane:
To lepiej zainwestować w okulary z dziurkami. Sprawdzają się.