Python2 instalacja na Bookworm / ( moduł : smbus ) ?

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
olk777

Re: Python2 instalacja na Bookworm / ( moduł : smbus ) ?

Post autor: olk777 »

jeżeli takie błędy popełniasz to nie będzie to działać.
Możesz podpowiedzieć jakie błędy ? precyzyjnie ?
Sory ale takie podpowiedzi jak zaktualizuj system to raczej dla ...początkujących he he ...sory ale odpuszczam
Informuję Cię że instalując system na karcie SD pierwsze co robię to update / upgrade + i tu muszę wspomnieć blokuję update kernel bo firma Armbian nie wspiera już tego Pi3LTS a tylko forumowicze i obrazy są z automatu co skutkuje brakiem interfejsu I2C w najnowszych kernelach a ostatni jaki prawidłowo działa to kernel v.6.1.63 :-)
Te informację mam od Igora Pacewnika pewnie głównego developera Armbian który dał mi linka do FTP z FW orangePi jeszcze wspieranymi przez Armbian chyba z 2023r. Niestety dziś trzeba by umieć skompilować najnowszy kernel z I2C :-(
Ostatnio zmieniony 07 stycznia 2025, 17:21 przez olk777, łącznie zmieniany 2 razy.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Jest niekompletny.
Awatar użytkownika
olk777

Post autor: olk777 »

ale co ale kto TY ??? ... że co niekompletne ? :-)
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Napiszę ci teraz coś, za co mogę zostać wyklęty, ale: chatgpt bardzo ładnie radzi sobie z przepisywaniem z pythona 2 na 3. Zrobi to za ciebie szybko i na 95% będzie działać - czasem zdarzają się kwiatki typu użycie parametrów funkcji które jeszcze nie istnieją, jeżeli nie sprecyzujesz, że chcesz np użyć 3.6 (na moim przykładzie i systemu OL8), ale zostały wprowadzone na przykład w 3.8.
ODPOWIEDZ