mimo że tą kompilacje przeprowadzałem nqa vector linux (bazuje na slacku) a nie na debianie postanowiłem napisac na tym forum, ponieważ jest ono jak do tej pory najbardziej przyjazne newbie i tutaj znalazłem najwięcej pomocy :P
więc sprawa ma się tak: po instalacji vectora w kernelu nie mam modułu rt2400 do obsługi karty. lspci wykrywa kartę...
nie mogę zainstalowac sterowników ponieważ vector ma wersje jądra SMP czy cuś takiego...
Więc ściągnołem najnowszy kernel 2.6.22 z kernel.org rozpakowałem do /usr/src.
Tu moje pierwsze spostrzezenie że w /usr/src nie mam katalogu linux tylko rpm i dbus, ale wypakowałem kernel.
Wszedłem do katalogu dałem make xconfig- ustawiłem kernel, póżniej make (3h to trwało) i na koniec make install.
Następnie lilo -v i reboot.
Pierwszy problem to brak nowego kernela w lilo, tzn. albo kernel się nie zainstalował albo zastąpiłę stary- iz tego powodu mam tylko 1 linux w lilo.
Przy starcie systemu mam w linii <setting up modules> wpis [failed]
Po załadowaniu systemu Xy nie startują tylko jestem proszony o login i hasło w trybie tekstowym a po komendzie startx jest error.
Tutaj mam pytanie jak zrobić aby przy kompilacji nowy kernel nie nadpisywał starego i żeby te moduły się ładowały?
i czy ktoś wie gdzie w slacku jest kernel jeśli go nie ma w /usr/src...?
problem z kompilacj
Nie mam LILO, ale z tego co mi wiadomo, to chyba trzeba coś tam ręcznie zmieniać, żeby było widoczne nowe jądro... Ale mogę się mylić.Pierwszy problem to brak nowego kernela w lilo, tzn. albo kernel się nie zainstalował albo zastąpiłę stary- iz tego powodu mam tylko 1 linux w lilo.
Jaki error?william7 pisze:Po załadowaniu systemu Xy nie startują tylko jestem proszony o login i hasło w trybie tekstowym a po komendzie startx jest error.
AJ! tak ja głupi dałem make install co mi nadpisało stary kernel zamiast ręcznie przenieść do boot...
ale już mam nowy kernel 2.6.22 tylko jeden problem: przy dodawaniu sterów od ralink rt2400 (karta WIFI) mam błąd:
co dalej ten sam błąd miałem na wszystkich innych kernelach więc coś muszę robić żle że nie mogęzaładować tych cholernych sterowników?
Czy trzeba zrobić jakieś dowiązania symboliczne czy co...?
ale już mam nowy kernel 2.6.22 tylko jeden problem: przy dodawaniu sterów od ralink rt2400 (karta WIFI) mam błąd:
Kod: Zaznacz cały
vector://home/bzyku/dokumenty/rt2400-1.2.1/Module
root:# make
make[1]: Entering directory `/usr/src/linux-2.6.22'
CC [M] /home/bzyku/dokumenty/rt2400-1.2.1/Module/rtmp_main.o
/home/bzyku/dokumenty/rt2400-1.2.1/Module/rtmp_main.c: In function `RT2400_probe ':
/home/bzyku/dokumenty/rt2400-1.2.1/Module/rtmp_main.c:96: error: structure has n o member named `slot_name'
/home/bzyku/dokumenty/rt2400-1.2.1/Module/rtmp_main.c:134: warning: passing arg 1 of `readl' makes pointer from integer without a cast
/home/bzyku/dokumenty/rt2400-1.2.1/Module/rtmp_main.c:135: warning: passing arg 1 of `readl' makes pointer from integer without a cast
/home/bzyku/dokumenty/rt2400-1.2.1/Module/rtmp_main.c:153: error: structure has no member named `get_wireless_stats'
/home/bzyku/dokumenty/rt2400-1.2.1/Module/rtmp_main.c:169: warning: long unsigne d int format, resource_size_t arg (arg 3)
/home/bzyku/dokumenty/rt2400-1.2.1/Module/rtmp_main.c: In function `RT2400_open' :
/home/bzyku/dokumenty/rt2400-1.2.1/Module/rtmp_main.c:208: warning: `deprecated_ irq_flag' is deprecated (declared at include/linux/interrupt.h:66)
/home/bzyku/dokumenty/rt2400-1.2.1/Module/rtmp_main.c:208: warning: passing arg 2 of `request_irq' from incompatible pointer type
/home/bzyku/dokumenty/rt2400-1.2.1/Module/rtmp_main.c:258: warning: passing arg 2 of `writel' makes pointer from integer without a cast
/home/bzyku/dokumenty/rt2400-1.2.1/Module/rtmp_main.c: In function `RTMPIsr':
/home/bzyku/dokumenty/rt2400-1.2.1/Module/rtmp_main.c:378: warning: passing arg 1 of `readl' makes pointer from integer without a cast
/home/bzyku/dokumenty/rt2400-1.2.1/Module/rtmp_main.c:379: warning: passing arg 2 of `writel' makes pointer from integer without a cast
/home/bzyku/dokumenty/rt2400-1.2.1/Module/rtmp_main.c: In function `RT2400_set_r x_mode':
/home/bzyku/dokumenty/rt2400-1.2.1/Module/rtmp_main.c:580: warning: passing arg 2 of `writel' makes pointer from integer without a cast
/home/bzyku/dokumenty/rt2400-1.2.1/Module/rtmp_main.c:586: warning: passing arg 2 of `writel' makes pointer from integer without a cast
/home/bzyku/dokumenty/rt2400-1.2.1/Module/rtmp_main.c: In function `rt2400_init_ module':
/home/bzyku/dokumenty/rt2400-1.2.1/Module/rtmp_main.c:692: warning: implicit dec laration of function `pci_module_init'
make[2]: *** [/home/bzyku/dokumenty/rt2400-1.2.1/Module/rtmp_main.o] Error 1
make[1]: *** [_module_/home/bzyku/dokumenty/rt2400-1.2.1/Module] Error 2
make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-2.6.22'
rt2400.ko failed to build!
make: *** [module] Error 1
vector://home/bzyku/dokumenty/rt2400-1.2.1/Module
root:#
Czy trzeba zrobić jakieś dowiązania symboliczne czy co...?