B

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
miras_w
Beginner

Błąd podczas montowania sda1 (karty pamieci tel)

Post autor: miras_w »

Zaraz po instalacji było wszystko ok podłączyłem telefon do kabla usb i wyskoczyło okienko po czym kliknełem ok i działało, wchodziłem na karte pamieci mojego telefonu. Zrobiłem Ubgrade systemu nie wiem czy to ma coś z tym wspólnego ale teraz gdy podłącze karte wyskuje mi ten .błąd
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Hej,

sam spotkałem się z tym ostatnio i natknąłem się na to: http://www.wonder.pl/index.php/DebianPenDrive

Format pena niestety mi nie pomógł. Przyczyną okazała się zła konfiguracja kernela. Skonfigurowałem go zatem jeszcze raz i skompilowałem. Teraz działa. Chodź nie wiem czy Ty kompilowałeś jądro.

Niemniej jednak, zobacz w powyższy link, być może to co zostało tam opisane, akurat Ci pomoże :)

Pozdrawiam.
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Wpisz

Kod: Zaznacz cały

dmesg | tail
po pojawieniu się tego komunikatu i wklej tu na forum - zobaczymy co tam nie gra.
miras_w
Beginner

dmesg | tail
sda: Write Protect is off
sda: Mode Sense: 00 6a 00 00
sda: assuming drive cache: write through
 sda: sda1
sd 2:0:0:0: Attached scsi removable disk sda
usb-storage: device scan complete
FAT: Unrecognized mount option "flush" or missing value
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

jest jakiś błąd w opcja stosowanych przez automatyczne montowanie. Montuj sobie to ręcznie: stwórz sobie katalog (np. karta) w /mnt, dodaj wpis do /etc/fstab i możesz montować, albo przez środowisko graficzne, albo przez konsolę. Spróbuj sprawdzić też czy masz zainstalowane [/b]hal[/b].
Maciorra
Beginner

Post autor: Maciorra »

Witam!
Mam dokladnie ten sam problem z pendrivem, odtwarzaczami mp3, kartami pamieci... Posypalo sie po ktorejs z ostatnich aktualizacji w testingu. Poczatkowo podejrzewalem HALa ale dzis przeczytalem, ze ktos ma to samo na Debianie ale tylko pod KDE, pod Gnomem dziala jak nalezy, z czego wnioskuje, ze to jakis blad w KDE, a HAL nic tu nie zawinil. Tymczasowo dopisalem sobie wszystkie potrzebne mi urzadzenia do fstaba, ale wolabym aby wszystko wrocilo do uprzedniego "dynamicznego" stanu :) Mam nadzieje ze kolejne aktualizacje rozwiaza problem.
miras_w
Beginner

ok co mam dodac do fstaba?

[ Dodano: 2007-07-10, 21:28 ]
Poradziłem sobie

/dev/sda1       /mnt/karta vfat    defaults  0       0
Maciorra
Beginner

Odświeżę temat na chwilę:
wczoraj zaktualizowałem jajko do 2.6.21 i ku mojemu zdziwieniu wszystko wróciło do normy - czyli system montuje wszystkie urządzenia dynamicznie, bez sztywnych wpisów w fstab... przyznam że ostatecznie nie wiem co spowodowało ten problem, ale ważne że wszystko wróciło do normy :)
miras_w
Beginner

Niestey u mnie po zainstalowaniu jądra 2.6.21-2-486 przy podłączonym telefonie pod czas restartu kliknij
natomiast po odlączeniu zaraz pokazuje się błąd kliknij
Komputer nie urochamia sie staje w tym miejscu :(
Maciorra
Beginner

A jak wyglada sprawa kiedy podlaczasz telefon po wystartowaniu systemu? Jest montowany poprawnie? Czy nadal masz wpis w fstab, czy go usunales?
ODPOWIEDZ