[+]Nieprawidłowe ikony programów
[+]Nieprawidłowe ikony programów
Cześć
Zainstalowałem sobie free office po czym zmieniły mi się ikony aplikacji libre office writer, dodam ze calc wyświetla prawidłową ikonę, jakiś dziwny wygląd mają tylko ikony formatu otd i doc. Próbowałem to zmienić różne sposoby np prawym klawiszem myszy i tam wybrać ikonę dla tego typu plików. Próbowałem też pobrać ikonę z dysku i dalej nic, przełączałem na domyślne programy do tych plików i nic. Może jakiś pomysł jak to rozwiązać ?
Zainstalowałem sobie free office po czym zmieniły mi się ikony aplikacji libre office writer, dodam ze calc wyświetla prawidłową ikonę, jakiś dziwny wygląd mają tylko ikony formatu otd i doc. Próbowałem to zmienić różne sposoby np prawym klawiszem myszy i tam wybrać ikonę dla tego typu plików. Próbowałem też pobrać ikonę z dysku i dalej nic, przełączałem na domyślne programy do tych plików i nic. Może jakiś pomysł jak to rozwiązać ?
Ostatnio zmieniony 17 lipca 2020, 13:00 przez pawelk29, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Nieprawidłowe ikony programów
Spróbuj wyrzucić niektóre katalogi z /home/pawelek/ , ale te co odnoszą się do twoich libreoffice/freeoffice.
Potem uruchom na nowo komputer.
Myślę, że o to chodzi.
Te katalogi będą ukryte.
Potem uruchom na nowo komputer.
Myślę, że o to chodzi.
Te katalogi będą ukryte.
hepa źle kombinujesz, bo ukryte katalogi w: /home odnoszące się do: "libreoffice/freeoffice" są odpowiedzialne za ustawienia tych programów i za pamięć podręczną nie zaś za wygląd ikon.
1. Ikony programów?
2. Ikony plików?
3. Ikony plików i programów?
Napisz jakiej wersji Debiana używasz.
Napisz z jakiego środowiska graficznego korzystasz.
Zdecyduj się co się dokładnie zmieniło:pawelk29 pisze: 12 lipca 2020, 13:36 Cześć
Zainstalowałem sobie free office po czym zmieniły mi się ikony aplikacji libre office writer, dodam ze calc wyświetla prawidłową ikonę, jakiś dziwny wygląd mają tylko ikony formatu otd i doc.
1. Ikony programów?
2. Ikony plików?
3. Ikony plików i programów?
Napisz jakiej wersji Debiana używasz.
Napisz z jakiego środowiska graficznego korzystasz.
Korzystam z Debiana 10.4 KDE
zmieniło mi ikony programu writer z pakietu libreoffice
zmieniło mi ikony programu writer z pakietu libreoffice
Skoro nie odinstalowywałeś LibreOffice to z jakiej racji mogły zmienić Ci się ikony jego programów!
Wydaje mi się że mylisz pojęcia.
Pokaż zrzut ekranu z tymi zmienionymi ikonami.
Wydaje mi się że mylisz pojęcia.
Pokaż zrzut ekranu z tymi zmienionymi ikonami.
W takim razie chodzi Ci o ikony rodzajów plików.
Klikasz na danym pliku, np.: .odt PPM > Opcje rodzaju pliku > U samej góry po lewej stronie klikasz na pole przedstawiające obecną ikonę (zaraz obok: *.odt) > z: Ikony systemowe - typy MIME wybierasz żądaną ikonę > zatwierdzasz OK > zatwierdzasz OK > Odświeżasz widok > gotowe
Nazwę oryginalnej ikony znajdziesz we właściwościach danego typu plików:
https://zapodaj.net/33bbcc3b52d41.png.html
Klikasz na danym pliku, np.: .odt PPM > Opcje rodzaju pliku > U samej góry po lewej stronie klikasz na pole przedstawiające obecną ikonę (zaraz obok: *.odt) > z: Ikony systemowe - typy MIME wybierasz żądaną ikonę > zatwierdzasz OK > zatwierdzasz OK > Odświeżasz widok > gotowe
Nazwę oryginalnej ikony znajdziesz we właściwościach danego typu plików:
https://zapodaj.net/33bbcc3b52d41.png.html
Już tak robiłem i nic to nie daje
jak wybieram ostatecznie typ ikony to ona się zmienia ale jak klikne ok to znów jest taka sama
jak wybieram ostatecznie typ ikony to ona się zmienia ale jak klikne ok to znów jest taka sama
Mówił dziad do obrazu, a obraz ani razu!!!
Celowo podałem Ci precyzyjną instrukcję krok po kroku żeby nie było niedomówień.
Miałeś dwa razy nacisnąć: OK
Pierwszy raz po wyborze ikony.
Drugi raz w celu zamknięcia okna: Właściwości.
Nieważne że w oknie właściwości jest wtedy inna ikona.
I na koniec masz odświeżyć widok jakby zmiana nie pojawiła się automatycznie.
Celowo podałem Ci precyzyjną instrukcję krok po kroku żeby nie było niedomówień.
Miałeś dwa razy nacisnąć: OK
Pierwszy raz po wyborze ikony.
Drugi raz w celu zamknięcia okna: Właściwości.
Nieważne że w oknie właściwości jest wtedy inna ikona.
I na koniec masz odświeżyć widok jakby zmiana nie pojawiła się automatycznie.
robiłem tak i nic - wywaliłem free office i wygląd ikony wrócił do prawidłowego, może wygląd tych ikon programu zależy od tego w jakiej kolejności się go instalowało, w sensie jeżelibym jako pierwszy zainstalował free office a później libre office to system by potraktował/ustawił wygląd ikon tego drugiego