Od dłuższego czasu używam Ubuntu (wcześniej MS Windows), teraz jakoś wewnętrznie czuję

Ale ja nie o tym - czytam sobie to forum od trzech dni i teraz chciałbym poprosić o pomoc w wyborze najlepszego modelu instalacji. Mój sprzęt to HP dv serii 4000. Wiem już z lektury forum że raczej odpada doinstalowywanie z sieci pakietów w czasie instalacji (konieczny konkretny MAC), innych potencjalnych problemów nie udało mi się zdiagnozować (ewentualnie może acpi i inne chrakterystyczne dla notebooków rzeczy, ale w LiveCD działają OOTB).
Efekt który chciałbym osiągnąć to Debian + KDE + KDM + naprawdę baaardzo niewiele programów (firefox, thunderbird, amarok, k3b, ktorrent, krusader, kadu... i tyle, innego oprogramowania nie używam). Pytanie brzmi - jaką metodę instalacji przy takim profilu wybrać? Co polecacie? Czy tak jak w poradniku na forum - czysty system i potem środowisko graficzne i potem programy? Czy jako nie całkiem zielony, ale jednak bardzo początkujący użytkownik Linuksa dam radę tak zainstalować system?
--
kabzior