Serwer plików i wydruku w RAID

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
muny
Posty: 6
Rejestracja: 16 marca 2020, 13:00

Serwer plików i wydruku w RAID

Post autor: muny » 16 marca 2020, 13:12

Witam,
Mam w domu komputer z Intel Core 2 duo i 4 GB RAM. Do tego mam trzy dyski SATA 500G - 1 szt. i 1T - 2szt.
Moim założeniem jest postawienie Debiana w RAID 0 lub 1, na którym miałbym zdjęcia i do tego chciałem udostępnić drukarkę, która poprzez USB będzie podłączona do serwera.

Chciałem zainstalować system na dysku 500GB i mieć RAID na dwóch dyskach 1T. Jestem laikiem jeśli chodzi o linuxa i mam do Was takie zapytania:
1) Czy następująca konfiguracja ma rację bytu?
Na dysku 500GB system, a na dyskach 1T RAID 1 lub 0 (tutaj jeszcze się zastanawiam)

2) Jak podzielić partycje?
Chciałem stworzyć początkowo tak:
/boot - 1GB
/swap - 8GB
/tmp - 4GB
/var/tmp/ - 4GB
Czy tutaj macie jakieś sugestie jeśli chodzi o partycje? Może inna bardziej optymalna opcja?

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2148
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Serwer plików i wydruku w RAID

Post autor: LordRuthwen » 16 marca 2020, 14:59

Do użytku domowego i tylko jako serwer druku + jakaś samba wystarczy tak:
/boot - 200MB
/ - 30GB
/home - cała reszta
SWAP - możesz ustawiać ale nie będzie wykorzystany
Pomijasz 500GB i stawiasz tylko na terówkach spiętych w RAID1 (mirror) + bootloader zainstalowany na każdym z dysków.
Dlaczego tak:
+ masz kopię systemu, więc pad jednego dysku nie unieruchamia maszyny
+ masz kopię danych, więc patrz punkt wyżej

muny
Posty: 6
Rejestracja: 16 marca 2020, 13:00

Re: Serwer plików i wydruku w RAID

Post autor: muny » 17 marca 2020, 12:19

LordRuthwen pisze:
16 marca 2020, 14:59
Do użytku domowego i tylko jako serwer druku + jakaś samba wystarczy tak:
/boot - 200MB
/ - 30GB
/home - cała reszta
SWAP - możesz ustawiać ale nie będzie wykorzystany
Pomijasz 500GB i stawiasz tylko na terówkach spiętych w RAID1 (mirror) + bootloader zainstalowany na każdym z dysków.
Dlaczego tak:
+ masz kopię systemu, więc pad jednego dysku nie unieruchamia maszyny
+ masz kopię danych, więc patrz punkt wyżej
Zastosowałem się do Twoich zaleceń i serwerek już stoi. Dziękuję za pomoc.

Zablokowany