Potrzebna diagnoza...

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
8siem

Potrzebna diagnoza...

Post autor: 8siem »

Witam.
Komputer zaczął odmawiać mi posłuszeństwa po przełożeniu na chwilę procesora do innego komputera. Tyle że gdyby zepsuł się procesor komputer by raczej wcale nie ruszył, a sytuacja wygląda tak że win. uruchamia się i w momencie gdy ma pokazać planszę wyboru usera się restartuje, debian z kernelem 2.6.21 z włączonym splashy wiesza się na pierwszym kroku bootowania (znaczy pojawia się splashscreen i stoi) ten sam kernel tyle że z wyłączonym splashy startuje tylko że wiesza się za każdym razem w innym momencie a na kernelu 2.6.18 startuje ale najwyraźniej przy pewnym obciążeniu wyrzuca na X'ach zalogowanego usera i wraca do okna logowania i przy próbie ponownego logowania się wiesza. Odpalałem też Knoppixa STD Live bez problemu ale wiele go nie używałem. próbowalem reinstalować debiana ale przy każdym uruchomieniu instalator wieszał się (najdalej doszedł do konfiguracji sieci) lub wywalał błąd (ładowanie dodatkowych składników->nie można czegoś skopiować z niewiadomej przyczyny) w innym momencie.
Fajnie by było jakby ktoś wpadł na pomysł co tu może być przyczyną takich cyrków.
Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
rmika
Beginner

Post autor: rmika »

Sprawdź pamięć !
8siem

Mam 2 kostki i na obu pojedyńczo i na dwóch razem jest to samo a mam nadzieję że obie mi nie padły.
Awatar użytkownika
rmika
Beginner

Post autor: rmika »

przetestuj to programami działającymi spod dosa (goldmemory bądź memtest)
8siem

memtest86+ pomielił mi 20h i nic nie znalazł a jak się potem okazało to pasta na procesorze była już troszkę kiepska. po nałożeniu świeżej działa elegancko.
ODPOWIEDZ