Zmiana MAC podczas instalacji systemu.

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Zmiana MAC podczas instalacji systemu.

Post autor: tanatos »

Witam!

Dawno nie odwiedzałem forum, zaległości sobie narobiłem, trzeba będzie nadrabiać ;-)

Oto mój problem:

Mam ostatnio niezły orzech do zgryzienia, mianowicie - instaluję Debiana Lenny z Netinstall na komputerze z innym adresem MAC niż zarejestrowany w serwerze DHCP. Tak więc aby działał internet muszę zmienić adres MAC jeszcze podczas instalacji Debiana. Aby wtedy DHCP przydzielił mi poprawny adres IP i bym mógł przystąpić do pobierania potrzebnych plików z repozytorium.

Kombinowałem na bardzo wiele sposobów, przeszukałem już chyba całe google, ale nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie.

Działałem podczas instalacji w konsoli (ALT+CTRL+F2).
Standardowe sposoby zmiany maca nie działają, tzn. wpisuję w pliku /etc/network/interfaces:

Kod: Zaznacz cały

hwaddress ether <adres:mac>
jednak w instalatorze nie ma czegoś takiego jak /etc/init.d/networking abym mógł to zresetować.

Zmiana tymczasowym sposobem, czyli:

ifconfig eth0 down 
ifconfig eth0 hw ether <MAC> 
ifconfig eth0 <IP> <MASKA> up
również nie przynosi rezultatu (mac się nie zmienia).

Proszę o pomoc, jeśli ktoś wie czy w ogóle da się zmienić mac przy instalacji i jak to zrobić to będę bardzo wdzięczny.

Z góry dzięki
leonid

Post autor: leonid »

To wpisz po instalacji. Zainstalujesz bazowy, goły system a potem sobie pakiety dociągniesz, jak zmienisz maca.
Deathman
Beginner

Post autor: Deathman »

Tanatos juz sobie chyba poradzil...doszedl do wniosku ze sciagnie normalna pierwszą plyte Debiana, zainstaluj a potem sie bedzie bawil z netem :mrgreen:
kabzior
Beginner

Re: Zmiana MAC podczas instalacji systemu.

Post autor: kabzior »

tanatos pisze:Mam ostatnio niezły orzech do zgryzienia, mianowicie - instaluję Debiana Lenny z Netinstall na komputerze z innym adresem MAC niż zarejestrowany w serwerze DHCP. Tak więc aby działał internet muszę zmienić adres MAC jeszcze podczas instalacji Debiana. Aby wtedy DHCP przydzielił mi poprawny adres IP i bym mógł przystąpić do pobierania potrzebnych plików z repozytorium.
Guglam za rozwiązaniem tego problemu, bo sam jestem zainteresowany jego rozwiązaniem w perspektywie instalacji Debiana. Znalazłem coś takiego (jednak nie testowałem):
There are currently two different ways of configuring a static IP setup:

1.

Run in normal mode and wait when the DHCP step is performed, if it fails you are given the option of configuring a static setup. You can also cancel the dhcp probe using recent versions of the installer.
2.

Boot the installer in expert mode ("boot: expert"), and you will be able to configure a static address, and many other things besides. (Press F2 in boot screen for more information.)

Besides you may set your dhcpd to serve a fixed address to your chosen network card (identified by its mac).
jk
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

kabzior pisze: Besides you may set your dhcpd to serve a fixed address to your chosen network card (identified by its mac).
To zdanie wydaje się interesujące, szkoda tylko że nie napisali w jaki sposób to zrobić a tylko że "mogę zmienić". Zresztą nie jestem pewien czy mieli tutaj na myśli akurat to o co mi chodzi. Wygląda na to że maca trzeba jakoś emulować przez dhcpd na komputerze-kliencie. Tylko dlaczego nie zrobili tego normalnie, tak jak jest w debianie? No tak... po co sobie ułatwiać życie...

Co prawda system da się zainstalować (tak właśnie zrobiłem) - z podstawowej płyty - nawet netinstall, jednak potem trzeba zainstalować bootmanagera co czasem nie chce się udać bez dostępu do neta (grub2 vs grub1), jednak jakoś sobie poradziłem, później trzeba przerwać niedokończoną instalację i po reboocie ustawić mac ręcznie, skonfigurować apta i dociągnąć pakiety. Także zainstalować się da jednak nie można powiedzieć że jest to idealnie czysta instalacja, taka jak powinna być.
kabzior
Beginner

tanatos pisze:Co prawda system da się zainstalować (tak właśnie zrobiłem) - z podstawowej płyty - nawet netinstall, jednak potem trzeba zainstalować bootmanagera co czasem nie chce się udać bez dostępu do neta (grub2 vs grub1), jednak jakoś sobie poradziłem, później trzeba przerwać niedokończoną instalację i po reboocie ustawić mac ręcznie, skonfigurować apta i dociągnąć pakiety. Także zainstalować się da jednak nie można powiedzieć że jest to idealnie czysta instalacja, taka jak powinna być.
Przyznam szczerze że z lekka mnie to zniechęca do próby instalacji, grub nie jest problemem bo już jednego mam ]hwaddress ether MAC[/i] nigdy nie działał, a poniższy jak najbardziej), jestem prawie pewien że nie zadziała bo to chyba tylko na stojącym systemie po restarcie (i nie wiem czy to nie jest to samo co napisałeś w pierwszym poście, sorry jeśli się zbłaźniłem :) , ale w mojej linuksowej niewiedzy napiszę, a może jakimś cudem...

Oczywiście

sudo ifdown ethx
/etc/network/interfaces:

pre-up ifconfig ethx hw ether MAC
No i

sudo ifup ethx

jk
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

tanatos pisze:Co prawda system da się zainstalować (tak właśnie zrobiłem) - z podstawowej płyty - nawet netinstall, jednak potem trzeba zainstalować bootmanagera co czasem nie chce się udać bez dostępu do neta (grub2 vs grub1), jednak jakoś sobie poradziłem, później trzeba przerwać niedokończoną instalację
jak to nie dokończoną? jak to problem z bootmanagerem? przecież grub jest na netinstall.
z netinstall zainstalujesz w sprawny (lecz tylko podstawowy) system, więc problemów nie powinno być z jakąś "niedokończoną instalacją".

kabzior pisze:Ale ja chciałbym właśnie taką śliczną, czystą instalację...
no to instalujesz sam system bazowy, a potem jedziesz dalej i instalujesz resztę poprzez aptitude.
kabzior pisze:no i ten mistyczny pakiet "laptop" którego podobno nie da się zainstalować inaczej niż w trakcie instalacji systemu :/
nie ma pakietu laptop, a to że jest do wyboru taka opcja podczas instalacji, nie znaczy że jest to coś "mistycznego".
po prostu jest to grupa paczek do laptopów zebranych pod jedną nazwą (w menu), a jakie są to pakiety to było już to poruszane na forum - warto sprawdzić, bo można je zainstalować ręcznie (poprzez aptitude).
kabzior
Beginner

velmafia pisze:nie ma pakietu laptop, a to że jest do wyboru taka opcja podczas instalacji, nie znaczy że jest to coś "mistycznego".
po prostu jest to grupa paczek do laptopów zebranych pod jedną nazwą (w menu), a jakie są to pakiety to było już to poruszane na forum - warto sprawdzić, bo można je zainstalować ręcznie (poprzez aptitude).
No to fajnie, myślałem że to jakiś... moduł(?) [wiem co to moduł, czytałem, po prostu nie widziałem jak to nazwać] taki że jak nie w czasie instalacji to już nigdy ;) Mówiłem że niezbyt zaawansowany jestem. Bo niby w sumie co by mogło być w takim pakiecie, hibernacja, powersave, skalowanie procka, touchpad synaptic... wszystko to czytałem na forach w tematach "nie działa mi" i tam odpowiedzi jak zrobić żeby działało.

Teraz muszę się tylko zdecydować gdzie Debiana zainstalować, sda1 Win, sda2 Ubuntu, sda3 home... z jednej strony najszybciej będzie odchudzić /home o 5GB, ale trochę szkoda miejsca. Możnaby przeinstalować Win i zmniejszyć mu partycję z 10 do 5GB, ale znowu zabawa z odzyskiwaniem GRUBa... Przy okazji pytanie - czy w instalacji z Netinstal mogę wybrać aby w ogóle nie instalować bootmanagera i potem sobie odpowiednio wyedytować tego z Ubuntu?
Aha - i płyta instalacyjna testowego Debiana z KDE - da się z niej zainstalować KDE-core czy tylko pełne KDE? Bo czuję że pewnie będę reinstalował parę razy i jeśli jest tam core to lepiej mi się ta płyta opłaca niż netinstal i za każdym razem zasysanie z sieci.

jk
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

Przy okazji pytanie - czy w instalacji z Netinstal mogę wybrać aby w ogóle nie instalować bootmanagera i potem sobie odpowiednio wyedytować tego z Ubuntu?
możesz, instalację bootmenagera można pominąć.

kabzior pisze:Aha - i płyta instalacyjna testowego Debiana z KDE - da się z niej zainstalować KDE-core czy tylko pełne KDE?
na tej płycie jest tylko kde-core bo pełne kde się nie zmieści.
kabzior
Beginner

velmafia pisze:
kabzior pisze:Aha - i płyta instalacyjna testowego Debiana z KDE - da się z niej zainstalować KDE-core czy tylko pełne KDE?
na tej płycie jest tylko kde-core bo pełne kde się nie zmieści.
Naprawdę? Ja myślałem że kde-core to dosłownie samo środowisko graficzne, bez kompletnie niczego. Bez takich podstawowych rzeczy jak Kate nawet, bez ani jednej ikony w trayu, z kompletnie pustym menu K, że jedynie co się da uruchomić w okienku to kcontrol. A przecież tak na pewno nie ma w tym KDE które się instaluje z płyty z systemem. No proszę, człowiek całe życie się uczy :)

jk
ODPOWIEDZ