Przymierzam się do instalacji Debiana(jest to mój pierwszy linux) i słyszałem że jak się ma radiówkę to istnieje ryzyko że karta wifi/sieciowa nie zostanie wykryta!!, w związku z tym mam pytanie czy to prawda bo bardzo chciałbym mieć na tym linuxie Internet.
Raczej wszystkie karty sieciowe dzialaja bez problemu...co do Wifi...zdarzają sie przypadki, że są problemy, faktycznie nie chce działać, ale często da się to wifi odpalic...
No wlasnie ja mam radiówke i sie trche obawiam tego ale jak mówisz ze da się to jakoś uruchomić to świetnie, teraz mi napisz jak oczywiście mozesz, jak to zrobic?
Prawde mowiac nie wiele mi to mowi ...ale z tego co napisales to wynika ze jest to karta zintegrowana na plycie glownej..Chociaz 100%-owej pewnosci nie mam. W każdym bądź razie do tego sprzetu moze sciagnac sterowniki dla Linuksa z oficjalnej strony Nvidii.
Tak...niestety dokladniejszych informacji nie moge Ci udzielic jak to zrobic itd...sterowniki na stronie nvidii są, oznacza to że taki sprzęt jest obslugiwany i bedzie działał pod linuxem . Nie zmienia to faktu ze ja jestem podlaczony przez kabelek pod zwykla sieciowke wiec za dobrze nie znam się w tym temacie, moze ktos inny bedzie potrafil Ci dokladniej pomóc. 8-)
po pierwsze: sprawdź dokładnie co to za karta
po drugie: temat Wi-Fi był wielokrotnie wałkowany na forum, poszukaj z na pewno znajdziesz coś pomocnego, jeśli nie to pytaj (ale podaj dokładnie co to za karta)
po trzecie: Witamy w Debianie (jeśli zainstalujesz)
Hehe dzięki velmafia dzisiaj będe instalował, może mi się uda bo bardzo chciałbym miec jakiegos linuxa. A co do karty sieciowej to gdzie mam to konkretnie sprawdzić jaka ona dokładnie jest? w którym miejscu?. Bo ja mam radiówke sygnał pobieram z anteny zamontowanej na dachu mojego domu ale do komputeraz mam ciągniety kabel taki jak od modemu np. NEO bo mam podłączonego apeka.