Mam kilka problemów wskazywanych przez system ale nie utrudniających pracy. Licze na to że ich usunięcie przyśpieszy uruchamianie. Przede wszystkim mam logi X-ów ale nie mam logów uruchamiania. Jak się do pliku zapisać komunikaty wyświetlane przy uruchamianiu systemu?
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/" does not exist.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/" does not exist.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1" does not exist.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi" does not exist.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi" does not exist.
(WW) The directory "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType" does not exist.
(**) FontPath set to:
/usr/share/fonts/X11/misc,
...
(WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
Ponadto chciałbym podnieść rozdzielczość X-ów z 1024x768 na 1280x1024. Karte graficzna mam RIVA TNT monitor LCD IBM z 2ręki nic o nim nie wiem. Dopisanie większej rozdzielczości do pliku xorg.conf nic nie daje.
Demerzel pisze:(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc" does not exist.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/" does not exist.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/" does not exist.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1" does not exist.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi" does not exist.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi" does not exist.
(WW) The directory "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType" does not exist.
(**) FontPath set to:
/usr/share/fonts/X11/misc,
...
(WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
doinstaluj xfonts-base.
Demerzel pisze:Ponadto chciałbym podnieść rozdzielczość X-ów z 1024x768 na 1280x1024.
Długo tu nie zaglądałem ale proszę o dalszą pomoc. Pakiet xbase-fonts jest zainstalowany przy próbie odinstalowania chce usunąć całe xorg. Re konfiguracja xorgów nie da więcej niż ręczne wpisanie rozdzielczości do pliku konfiguracyjnego co już wcześniej zrobiłem. Poza zmianą rozdzielczości pozostałe problemy wystąpiły po próbie instalacji sterowników do karty Riva TNT według instrukcji Kaki.
Hm powiedz moze co to za model monitora..gdzies na pewno na obudowie jest jakies info o modelu. Poza tym po dopisaniu do Xorga rozdzielczosci mozna ja zmienic w
Niestety właśnie w tych ustawieniach nie pokazuje rozdzielczości wyższych pomimo ich dopisania do pliku. Obejrzałem cały monitor i znalazłem naklejkę z modelem dość pomysłowo ukrytą ;-) . IBM model:6657-HWO.
Demerzel, sprawdź czy masz wpisane właściwe zakresy odświeżania monitora w /etc/X11/xorg.conf, bo to jest najczęstszą przyczyną tego że nie można uzyskać wymaganych rozdzielczości.