Próbuje zainstalować Debiana w wersji 9 z instalacji sieciowej w środowisku wirtualnym MS Windows Serwer 2012 R2, hyper-v jednak to się nie udaje.
Po zatwierdzeniu kroku z partycjonowaniem dysku, rozpoczyna się formatowanie i cały proces na tym staje. Trwa to bez końca i nie ma żadnego widocznego błędu.
Jest to dość dziwne bo mam tu działające systemy w wersji Debian 8 i nie było żadnego problemu, jednak wersji 9 w ogóle nie chce się instalować.
Próbowałem aktualizację oprogramowania serwera a nawet bios jednak niewiele to zmienia.
Również uruchomienie gotowego systemu z dysku vhd w wersji 9 kończy się niezbyt dobrze. Masa błędów, i ogólnie chyba system ma problemy z obsługą partycji.
[+] Instalacja wersji 9 na MS hyper-v
[+] Instalacja wersji 9 na MS hyper-v
Ostatnio zmieniony 01 stycznia 2018, 01:31 przez Slawlos, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Instalacja wersji 9 na MS hyper-v
Próbowałeś instalacji na dysku w trybie IDE i SCSI? W jakim trybie masz kontroler dysku dla tej wersji 8 Debiana? Próbowałeś zainstalować wydanie 8 a potem zrobić aktualizację do 9?
"Masa błędów" nikomu z nas tutaj nic nie mówi. Konkrety Panie, konkrety. Szklana kula ma święta
"Masa błędów" nikomu z nas tutaj nic nie mówi. Konkrety Panie, konkrety. Szklana kula ma święta

Instalacja staje na czymś takim (chyba w ogóle nie może formatować tych partycji):

Partycje tworzone kreatorem , w sensie wszystko na jednej partycji , debian sam wszystko rozmieścił jak chciał.
Tak próbowałem IDE i SCSI.
Co do gotowego obrazu z 9-tką to był przygotowany pod virtual boxem ale jego start na hyper-v wygląda mniej więcej tak:

Ok może to nie błędy ale coś system próbuje zrobić i nie może.
Nie próbowałem aktualizacji z 8.
Przy próbie ręcznego tworzenia partycji przy instalacji (kontroler SCSI):

Próbowałem różnego typu dysku vhd i vhdx i jest to samo.

Partycje tworzone kreatorem , w sensie wszystko na jednej partycji , debian sam wszystko rozmieścił jak chciał.
Tak próbowałem IDE i SCSI.
Co do gotowego obrazu z 9-tką to był przygotowany pod virtual boxem ale jego start na hyper-v wygląda mniej więcej tak:

Ok może to nie błędy ale coś system próbuje zrobić i nie może.
Nie próbowałem aktualizacji z 8.
Przy próbie ręcznego tworzenia partycji przy instalacji (kontroler SCSI):

Próbowałem różnego typu dysku vhd i vhdx i jest to samo.
Przy instalacji dostępna jest konsola z błędami chyba na Alt+4 (sprawdź ewentualnie inne).
Przy zakładaniu partycji dałeś od razu "n". Sprawdzałeś co pokazuje "p"? Wygląda na to, że instalator dysk wykrył skoro automatyczny podział przeszedł do formatowania.
Przy zakładaniu partycji dałeś od razu "n". Sprawdzałeś co pokazuje "p"? Wygląda na to, że instalator dysk wykrył skoro automatyczny podział przeszedł do formatowania.
Okazało się że taki problem występuje tylko z wersją 32bit.
Pobrałem obraz z wersją 64 bit i wszystko pięknie się zainstalowało.
Pobrałem obraz z wersją 64 bit i wszystko pięknie się zainstalowało.
- marcin1982
- Moderator
Proszę oznaczyć wątek jako rozwiązany zgodnie z regulaminem forum i zamykamy.