Witam chciałem przedstawić projekt, który całkowicie zrealizowałem w darmowym oprogramowaniu pod kontrolą Debiana.
Jest to mały sterownik programowalny w skrócie PLC. W założeniach ma sterować drobną automatyką domową, być tani i prosty w użyciu.
Komunikacja z użytkownikiem odbywa się popularnym protokołem ModBus. W przyszłości powstanie panel operatorski do wpływania na sterowanie. Protokół zdeterminował całą architekturę sterownika i koncepcję jego programowania. Sterownik posiada listę realizowanych rozkazów (16 bitowych jak słowo w ModBus), które odwołują się do typowej dla tej magistrali mapy pamięci.

Elektronika powstała w programie KiCAD. Jest to zupełnie wystarczające narzędzie do większości średniej wielkości projektów. Możemy opracowywać w nim schematy, płytki drukowane i na koniec generować pliki produkcyjne. Obecnie jest znacznie nowsza wersja niż ta na której pracowałem, mająca kilka udogodnień, ale Debian nie zawarł jej w stabilnym repo więc jeszcze poczekam.

Oprogramowanie mikrokontrolera w sterowniku powstało w gcc z Toolchain-em Atmel-a
Sam projekt w lekkim środowisku CodeLite.

Obecnie powstaje narzędzie do wprowadzania programów użytkownika z komputera na sterownik. Aplikację piszę z wykorzystaniem wtyczek GTK. Jak będzie w fazie godnej pokazania to również się pochwalę.
Aktualnie sterownik w ramach próby generalnej steruje oświetleniem w moim akwarium. W płynny sposób rozjaśnia i ściemnia lampę o zadanych godzinach. W kolejnych fazach testu będzie regulował temperaturę, CO2 i inne parametry.
W dalszej kolejności chcę użyć sterownika do automatyki domowej i dodać jakąś aplikację HMI do łatwego zarządzania całością systemu.
Pozdrawiam