Nie wiele jednak znalazłem konkretów na temat tego jak obrabiany i odtwarzany jest dźwięk w Unixach. Na temat pisania skryptów, składni Unixa itp jest wiele informacji a o samym dźwięku nie wiele aktualnych informacji więc jeszcze powalczę. Kiedy odtwarzam mp3 przez VLC na ekranie widać też fotkę umieszczoną w mp3 jako okładkę płyty więc w jakimś podstawowym zakresie wyświetlania obrazu VLC działa ok.
Nic nie zmieniło się w związku z odtwarzaniem plików z ruchomym obrazem.
Są za to wskazówki w konsoli kiedy odpalam film. Wklejam je:
Kod: Zaznacz cały
vlc /home/tomek/Wideo/Mistyfikacja.avi
VLC media player 2.2.4 Weatherwax (revision 2.2.3-37-g888b7e89)
[81c23918] core libvlc: Uruchamianie vlc z domyślnym interfejsem. Użyj 'cvlc', aby używać vlc bez interfejsu.
Failed to open VDPAU backend libvdpau_nvidia.so: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Failed to open VDPAU backend libvdpau_nvidia.so: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu
[81d2a3d0] xcb_xv vout display error: no available XVideo adaptor
Naruszenie ochrony pamięci

W VLC jako moduł wyjścia obrazu mam ustawione na automatycznie ale jest tak kilka jak nie kilkanaście opcji.
Na razie za cienki jestem, więc popróbuję potem metodą prób i błędów i zobaczę co to jest XVideo adaptor i do czego służy praktycznie.
Jeśli można Cię poprosić o interpretację komunikatów to poproszę a ja i tak będę pogłębiał wiedzę dalej bo trochę zajmuję się dźwiękiem i spróbuję z Debianem też pokombinować.
A tak poza tym trzeba szukać wiedzy dalej