Serwer z sambą - czy można jednym użytkownikiem logować się naraz z wielu komputerów?

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
goska_23
Beginner

Serwer z sambą - czy można jednym użytkownikiem logować się naraz z wielu komputerów?

Post autor: goska_23 »

Mam debiana 8.4 na którym mam serwer z sambą.
Sambę instalowałam wg tego https://www.howtoforge.com/tutorial/deb ... ba-server/ manuala.

Mam zdefiniowane w /etc/samba/smb.conf zasoby bez logowania i z logowaniem.

Zasoby z logowaniem to dla każdego użytkownika jego katalog domowy dostępny tylko dla tego użytkownika i katalog wspólny dla wszystkich zalogowanych użytkowników.

Chodziłoby mi o to, że chciałabym żeby np. 10 fizycznych ludzi logowało się spod windowsa do zasobu samby tym samym użytkownikiem np. pracownikbb naraz z ich czyli z tych 10 komputerów.
Chodziłoby o to, żeby każda z 10 osób wchodząca do zasobu samby na swoim komputerze miała dostęp do katalogu domowego użytkownika pracownikbb i do tego wspólnego katalogu dla wszystkich użytkowników.

Mogłoby być tak, żeby tylko konto jednego użytkownika pracownikbb było dostępne z 10 komputerów lub bez ograniczeń a pozostali użytkownicy mogli by mieć tak jak jest teraz ograniczenie do zalogowania się z jednego komputera w sieci LAN.

Może być też tak, żeby wszystkim dać prawo do logowania się do swojego zasobu samby z wielu komputerów.

Teraz jest tak, że jeden użytkownik jak się zaloguje do swojego zasobu samby (trzeba zaznaczyć kwadracik z "pamiętaj moje logowanie") to na windowsie tworzy się wpis w managerze poświadczeń - opcja pod kontami użytkowników - i żeby się zalogować na innym komputerze z konta danego użytkownika samby to trzeba najpierw na tym pierwszym komputerze usunąć wpis w managerze poświadczeń.

W google nic odpowiedniego nie znalazłam.

Może ktoś wie czy pod sambą takie coś da się w ogóle zrobić i jak to ustawić?

/etc/samba/smb.conf

Kod: Zaznacz cały

[global]
workgroup = BBGRUPA
server string = Samba Server %v
netbios name = debianbb83
security = user
map to guest = bad user
dns proxy = no

[sambaBB-allusers -- z_logowaniem]
  comment = All Users - Wszyscy userzy po zalogowaniu
  path = /mnt601/sambaBB/samba-allusers
  valid users = @users
  force group = users
  create mask = 0660
  directory mask = 0771
  writable = yes

[homes]
   comment = Home Directories
   browseable = no
   valid users = %S
   writable = yes
   create mask = 0700
   directory mask = 0700

[sambaBB-dysk2]
   comment = Anonymous  - Wszyscy userzy bez hasla !
   path = /samba2001/sambaBB/samba-anonymous
   force group = users
   create mask = 0660
   directory mask = 0771
   browsable =yes
   writable = yes
   guest ok = yes

Awatar użytkownika
lizard
Beginner

Re: Serwer z sambą - czy można jednym użytkownikiem logować się naraz z wielu komputerów?

Post autor: lizard »

goska_23 pisze:Chodziłoby mi o to, że chciałabym żeby np. 10 fizycznych ludzi logowało się spod windowsa do zasobu samby tym samym użytkownikiem np. pracownikbb naraz z ich czyli z tych 10 komputerów.
A nie lepiej utowrzyć na Debianie (jeśli w sieci nie ma Active Directory lub innego LDAP-a) grupę "pracownikbb" i przypisać do niej właściwych użytkowników? W razie potrzeby usuniesz użytkownika, który odszedł lub zmienił dział albo dodasz nowego, gdy zajdzie taka potrzeba. Odpadnie wtedy problem znajomości hasła przez niewłaściwe osoby.
goska_23 pisze:Teraz jest tak, że jeden użytkownik jak się zaloguje do swojego zasobu samby (trzeba zaznaczyć kwadracik z "pamiętaj moje logowanie") to na windowsie tworzy się wpis w managerze poświadczeń - opcja pod kontami użytkowników - i żeby się zalogować na innym komputerze z konta danego użytkownika samby to trzeba najpierw na tym pierwszym komputerze usunąć wpis w managerze poświadczeń.
A to ciekawostka. Nie spotkałem się nigdy z takim zjawiskiem.
goska_23
Beginner

Re: Serwer z sambą - czy można jednym użytkownikiem logować się naraz z wielu komputerów?

Post autor: goska_23 »

lizard:
jest na tej zasadzie firmowe ftp z jednym użytkownikiem i wszyscy którzy znają hasło korzystają. Chciałam na sambie zrobić coś podobnego bo mam nowy dysk na dane 2 Tera na sambie. Nie ma takich wysokich wymogów bezpieczeństwa a chodzi tylko o to, żeby był na sambie zasób z hasłem żeby przypadkowo czegoś nie skasować. Nie zawsze wiadomo kto potrzebuje skorzystać i w sumie chodzi o więcej niż 10 użytkowników, nie ma sensu robić każdemu konta.

Jeśli chodzi o jakieś ważniejsze zasoby gdzie korzysta jeden użytkownik to oczywiście ma swoje konto ze swoim hasłem. Ale tu chodzi o taki luźniejszy zasób tylko, żeby było jedno hasło.

Co do tego managera poświadczeń, to jak nie zaznaczałam tego kwadracika "zapamiętaj moje logowanie" to w ogóle nie wpuszczał do zasobu samby.

Tak mam na windows7 i windows10 bo na innych win jeszcze nie używałam.
Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator

Post autor: pawkrol »

Nie bardzo rozumiem, w czym masz problem. Tworzysz konto użytkownika w sambie i tyle. To, czy zalogujesz się przez niego z jednej stacji czy z dziesięciu nie ma znaczenia. Ewentualnie, jak jedna osoba na stacji otworzy pik, to druga na innej ma go tylko do odczytu.
ODPOWIEDZ