zawiecha na starcie

Pomoc dotycząca instalacji systemu
snc

zawiecha na starcie

Post autor: snc »

Chce zainstalowac debiana 4 na laptopie asusa a6kmq031. Wpisuje installgui i po chwilki czarny ekran i nic sie nie dzieje.
Awatar użytkownika
otypoks
Beginner

Post autor: otypoks »

sprobuj zainstalowac bez uzycia graficznego instalatora
tak samo latwe i nie mususz machac myszka :)
snc

No ale skoro sie nie uruchamia graficzny to cos jest na rzeczy i potem spedze troche czasu na instalacji bez graficznego interfejsu a system moze nie bedzie chodzil:/ Mialem kiedys taki problem z suse i bylo jakims parametrem oblusge czegos tam wylaczyc.

[ Dodano: 2007-06-30, 22:24 ]
Niestety wersja tekstowa tez sie zwiesza i nie pokazuje mi sie okno wyboru jezyka :/

[ Dodano: 2007-06-30, 22:40 ]
Pomoglo acpi=off. Dezaktywuje to wsparcie dla zarządzania energią przez ACPI z tego co znalazlem. Jest to jakos bardzo istotne?
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

snc pisze:Jest to jakos bardzo istotne?
Bardzo często właśnie wyłączenie tej opcji przy instalacji rozwiązuje problemy z nią. Nie wiem, czy jest to wyłączone tylko na czas instalacji, czy na stałe. Poszukaj o tym na google, albo poczekaj aż odpowie ktoś, kto wie o tym więcej.
snc

Znalazlem taka wypowiedz ze jesli chodzi o laptopy to acpi jest sprawa kluczowa.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

mlyczek pisze:Nie wiem, czy jest to wyłączone tylko na czas instalacji, czy na stałe.
to wyłącza tylko na czas instalacji, ponieważ to jest po prostu parametr z jakim odpalana jest jądro instalatora.
ODPOWIEDZ