Chyba nada

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
daris
Beginner

Chyba nadałem wszystkim folderom prawa roota

Post autor: daris »

Zmieniałem prawa do jednego katalogu i chyba nadałem dla / prawa root'a
Najpierw zrobiłem (na roocie)

Kod: Zaznacz cały

cd folder
chmod a+rw /
właśnie wydaje mi się że wpisałem to / na końcu (bo samo chmod a+rw to coś nie chciało pójść, więc spróbowałem z / zmiast ./). Nie jestem pewien czy wpisałem a+rw czy o+rw. Naszczęscie nie dałem -R bo już chyba tylko reinstall by pomógł :-D

Wchodzę w / a tu zdiwienie :shock: (ząłącznik)

Czy to coś jest groźne dla systemu? Czy mam robić reinstall? (chociaż ani trochę mi się nie chce). /home/darek/ mogę edytować pod normalnym userem. Jak przywrócić normalne prawa dla folderów (i plików) z / ? (podfoldery naszczęście nie ruszane :mrgreen: )
Deathman
Beginner

Post autor: Deathman »

Wez kliknij prawym na folderze, wez wlasciwosci i powiedz kto jest wlascicielem tych folderow, oraz czy sa prawa do odczytu, zapisu i wykonania...
daris
Beginner

Już daję ;-D

Wszystko wydaje się że jest ok. Mogę przeglądać te pliki z poziomu normalnego usera. Tylko denerwuje mnie ta ikonka :mrgreen:
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

daris pisze:Wszystko wydaje się że jest ok. Mogę przeglądać te pliki z poziomu normalnego usera. Tylko denerwuje mnie ta ikonka :mrgreen:
Ikonka powiadasz... Zainstaluj pakiet mc i odpal go w konsoli - uruchomi Ci się świetny menadżer plików, a problemów z ikonkami w nim, nie będziesz miał ;-P
Deathman
Beginner

zawsze do pokazywania plikow/folderow mozesz uzywac komendy "dir".....a tak na powaznie to sprobuj zmienic im wlasciciela.....
daris
Beginner

daris pisze:a tak na powaznie to sprobuj zmienic im wlasciciela.....
na?
Deathman
Beginner

Nie wiem juz w tym momencie..sam sie pogubilem..bo z tego co widac wszystko jest RACZEJ w porzadku..wiec ta ikona nie wiem czym jest spowodowana...olej to :P
mikmik
Beginner

Post autor: mikmik »

też miałem kilka takich folderów;] ale je poprostu wywaliłem postwawały mi po rozpakowywaniu plików jak uzywałem crapu zwanego unrar-free,
daris
Beginner

mikmik pisze:też miałem kilka takich folderów]
a co ma do tego unrar jak to są G£ÓWNE foldery ;-)
Deathman pisze:wiec ta ikona nie wiem czym jest spowodowana...olej to :P
Chyba wywalę to ikonkę z zestawu ikon bo mnie denerwuje :mrgreen:
ODPOWIEDZ