zawieszajace sie okna i programy

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
mikmik
Beginner

zawieszajace sie okna i programy

Post autor: mikmik »

wszystko sie zawiesza, część programów wogóle sie nie odpala, okna sie zaiweszają nawet, nie mam pojęcia dlaczego
zainstalowałem dziś koffeine, jave, i azureusa
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

szklana kula też się zawiesiła, więc podaj więcej danych...
jakieś logi by się przydały, np. /var/log/Xorg.0.log
dodatkowo opisz czy problem występuje zaraz po włączeniu systemu, czy potem, oraz opisz wszytko inne co może mieć znaczenie, bo my na serio nie mamy szklanej kuli...
mikmik
Beginner

podam może najlepiej jakieś konkretne przykłady bo problem ma charakter ogólny i ciężko sprecyzować.
klikam sobie z tego rozwijanego menu kaffeine pojawia sie na dole na pasku zadań napis kaffeine wczytywanie programu i sie kreci klepsydra kreci kręci kręci kręci i jak sie już przestanie kręcić wówczas znika;] z paska zadań i nic sie nie dzieje. Ogólnie rzecz biorac nie działa żaden z programów z zawieszki mulitmedia i niektó
jerryS
Beginner

Post autor: jerryS »

Ja, przy takich problemach usuwałem pliki (katalogi) z konfigami i najczęściej wszystko wracało do normy.

Jeśli chodzi o kde to usunąłbym (lub zmienił nazwę) katalog /home/użytkownik/.kde, (w tym katalogu są configi wszystkich - lub prawie wszystkich - programów z kde) ~/.qt, plik ~/.kderc. Oczywiście tracimy wtedy ustawienia, ale mamy działający system.
Ale nie gwarantuję, że tobie to pomoże - wszystko robisz na swoją odpowiedzialność. ;-)
mikmik
Beginner

ja sie usuwać nie boje ;) reinstalacja to nie problem mam home na oddzielnej partycji :)
jerryS
Beginner

Post autor: jerryS »

Reinstalacja od usunięcia tych plików ci nie grozi, tylko wróci domyślny pulpit KDE.

Home na osobnej partycji to podstawa. Można wtedy mieszać w systemie! :mrgreen:
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Reinstall to zło - ale już nie mogę patrzeć na te wasze "domysły" że ponowna instalacja jest najlepsza. Napiszę o tym jakiś artykuł, bo naprawdę... szkoda gadać...
mikmik
Beginner

problem chwilowo rozwiązany :)
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Spraawdź, czy masz skonfigurowany interfejs lo. Wpisz

Kod: Zaznacz cały

ifconfig
jako root i sprawdź, czy go tam masz.
mikmik
Beginner

coś tam jest ;) nie wiem co to znaczy ale po uruchomieniu tego nie było błędu wiec jest ok chyba ;) uzunołem wszystko z katalogu home/user/.kad i działa znowu jak powinno ;)
ODPOWIEDZ