Mam niezrozumiały dla mnie problem. Postaram się opisać najdokładniej jak to możliwe. Otóż na Ubuntu 14.04 64bit (wirtualna maszyna na kompie z Win 7 Home 64bit) zainstalowałem Sambę (apt-get install samba, bez zbędnych bajerów). Najpierw stworzyłem konto użytkownika 'domek' (nazwy totalnie przykładowe):
Kod: Zaznacz cały
sudo adduser domek
sudo smbpasswd -a domek
sudo mkdir
[domek]
path = /home/domek/domekfolder
valid users = domek
read only = no
sudo service smbd restart
Następnie w zakładce "Sieć" wyszukałem po nazwie serwer (UBUNTU64) i wszedłem do niego. W środku był ładnie udostępniony udział domek, który po kliknięciu poprosił o dane dostępowe, które podałem i uzyskałem dostęp.
W identyczny sposób utworzyłem drugiego użytkownika "komp" i w smb.conf utworzyłem mu analogicznie odpowiedni udział (komp). Oczywiście w otoczeniu sieciowym na serwie z ubunciakiem mam widoczne oba foldery udostępnione, ALE w momencie gdy klikam na udział "komp" i w oknie "Wprowadzanie hasła sieciowego" podaję dane użytkownika "komp" wyrzuca mi błąd (po kilkunastu sekundach oczekiwania:
Co ciekawe - następnie kliknąłem na udział "domek", pojawiło się okno "Wprowadzanie hasła sieciowego" gdzie podałem dane usera "domek" i bez problemu uzyskałem dostęp. Przy kolejnych próbach wejścia do zasobu "domek" nie jestem pytany o dane dostępowe, a "komp" wciąż wyrzuca błąd po podaniu danych. Użytkownik "domek" to był pierwszy stworzony i z nim nie ma problemu.\\UBUNTU64\komp nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu.
Wielokrotne połączenia z serwerem lub udostępnionym zasobem przez tego samego użytkownika przy użyciu więcej niż jednej nazwy użytkownika są niedozwolone. Rozłącz wszystkie poprzednie połączenia z serwerem lub udostępnionym zasobem i spróbuj ponownie.
Proszę o wskazówki/pomoc.