fstab i prawa do dysku RAID

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
tomlis

fstab i prawa do dysku RAID

Post autor: tomlis »

Witam,
mam pewien problem, próbowałem wielu rozwiązań, ale nieskuteczne.
Co mam:
PC, Ubuntu 14, dyski HDD:
a) SSD - przeznaczony na system operacyjny LVM
b) 2x 1 TB połączone w RAID ext4

Co chcę osiągnąć:
docelowo ma to działać jako domowy NAS, zapis monitoringu, serwer plików, itd
do monitoringu zainstalowałem Zoneminder, chciałem pliki zapisywać na dysku RAID

Namęczyłem się żeby automatycznie montować partycję RAID, okazało się że problemem jest opcja "x-gvfs-show", zastąpiłem to zapisem "comment=x-gvfs-show" i to rozwiązało pierwszy problem.
Potem okazało się że jeśli ją zamontuje automatycznie to nie mam praw zapisu jako inny user niż root. Konkretnie zależało mi żebym mógł zapisywać jako user "lis" i w zasadzie kolejnych użytkowików nie zamierzałem
dodawać.
Tak więc zmodyfikowałem wpis w fstab z:
LABEL=raid-lis /mnt/raid-lis auto rw,nosuid,nodev,nofail,comment=x-gvfs-show 0 0
na:
LABEL=raid-lis /mnt/raid-lis auto rw,user,comment=x-gvfs-show,uid=1000 0 0

uid 1000 to lis

No i działało, partycja montowała się automatycznie, lis mógł zapisywać.

Dodam tylko że samo dodanie opcji "rw" do fstab nie dawało możliwości zapisu dla użytkownika lis.

Problem pojawił się jak zamierzałem zapisywać pliki Zoneminder na partycji RAID.
Wykonałem kroki opisane w wiki zonemindera:
https://wiki.zoneminder.com/Using_a_ded ... Hard_Drive

Mój fstab po tej operacji wyglądał następująco:
LABEL=raid-lis /mnt/raid-lis auto rw,user,comment=x-gvfs-show,uid=1000 0 0
/mnt/raid-lis/zoneminder/images /var/cache/zoneminder/images none defaults,bind 0 2
/mnt/raid-lis/zoneminder/events /var/cache/zoneminder/events none defaults,bind 0 2

no i problem się pojawił taki że Zoneminder zapisuje pliki jako www-data i nie ma dostępu do zapisu w katalogach images i events
Tak więc wymyśliłem że będę montował/bindował katalogi Zonemindera jako www-data:

/mnt/DYSK-LIS/zoneminder/images /var/cache/zoneminder/images auto rw,bind,user,uid=33,gid=33 0 0

Katalogi /mnt/DYSK-LIS/zoneminder/images i events mają prawa 755, właściłe grupa www-data:www-data ale Zoneminder nie może tam zapisać.
Następnie zmieniłem dla /var/cache/zoneminder na 755 i www-data:www-data.
Zoneminder dalej nie mógł zapisywać, a dodatkowo po restarcie /var/cache/zoneminder jest własnością root:root

Szlag mnie trafił.

Próbowałem problem rozwiązać przez grupę pośrednia zgodnie z tym wpisem:
http://forum.fedora.pl/topic/21976-auto ... -partycji/
ale to u mnie nie działa, chociaż rękę dałbym sobie obciąć że powinno: dysk jest montowany automatycznie z własnością root:dysk, user lis należy do grupy dysk, prawa do /mnt/raid-lis 755 - i mimo to user lis nie może nic zapisać (touch test - Brak dostępu)

Co robię źle, czemu to nie działa ?
Bardzo ślicznie proszę podpowiedzcie jak mam rozwiązać ten problem.
Bawie się z tym już miesiąc.
Awatar użytkownika
lizard
Beginner

Post autor: lizard »

Zastanów się co chcesz osiągnąć:
  • Czy użytkownicy www-data i lis muszą mieć możliwość zapisu w całym drzewie katalogów /mnt/raid-lis?
  • Skoro ma to być NAS i zapis monitoringu, to te dwie rzeczy powinny być w oddzielnych podkatalogach z odpowiednimi uprawnieniami.
  • Nikt oprócz oprogramowania do monitoringu nie powinno mieć możliwości zmiany w katalogu z monitoringiem. Jeśli chcesz mieć tam dostęp jako użytkownik lis, to tylko w trybie do odczytu (dla własnego bezpieczeństwa).
Na początku uprościłbym wpisy w /etc/fstab i zapoznał się ze stronami podręcznika opisującymi fstab(5) i polecenie mount(8):

Kod: Zaznacz cały

LABEL=raid-lis                   /mnt/raid-lis                 ext4  defaults  0  2
/mnt/raid-lis/zoneminder/images  /var/cache/zoneminder/images  none  bind      0  2
/mnt/raid-lis/zoneminder/events  /var/cache/zoneminder/events  none  bind      0  2
Następnie utworzyłbym katalogi dla NAS i monitoringu oraz przydzieliłbym je do właściwego użytkownika i grupy (man chown). Na koniec odpowiednie prawa do tych katalogów (man chmod).
ODPOWIEDZ