Witam, mam pytanie, potrzebuję zrobić coś takiego, skompresować folder (np.1gb) na 100 mb każda część, ale problem polega na tym, że wyglądać ma to tak, kompresuje plik i po 100mb (czyli po 1 gotowej części ) poczekaj , wykonaj polecenie (tutaj chce przeslać plik na zdalny serwer), usunąć plik 1 (czyli część 1 100mb) i teraz dalej kompresja, aż zrobi 2 część i znowu (wyślij plik, usuń go) i kompresja dalej. I mechanizm powtarza się, aż do zakończenia kompresji całego pliku. Czy jest możliwe wykonanie takiego czegoś ? Dlaczego tak chcę zrobić ? Ponieważ mam katalog z dużą ilością danych, a jeśli go będę kompresować w całości i potem wysyłać to tracę bardzo dużo miejsca (cały plik skompresowany waży bardzo dużo). Z góry dziękuję za odpowiedzi i jeśli pytanie jest bez sensu, to proszę usunąć temat, będę myslał sam.
Tak jestem początkujący w linuxie.
Pozdrawiam.
Kompresja plików - dzielenie na cz
Jeśli na obu serwerach masz dostęp do shella to może łatwiej będzie Ci skorzystać z rsync'a. W razie zerwania połączenia w opcjach jest możliwość wznowienia wysyłania od momentu przerwania. Przejrzyj podręcznik
albo poszukaj informacji jak z niego korzystać w wyszukiwarce. Artykułów znajdziesz sporo.
Kod: Zaznacz cały
man rsync
- marcin1982
- Moderator
Problem , że chcę wysłać dane na serwer FTP, dlatego muszę je podzielić na części, gdybym miał dostęp do shella, to nie pisałbym tutaj.mariaczi pisze:Jeśli na obu serwerach masz dostęp do shella to może łatwiej będzie Ci skorzystać z rsync'a. W razie zerwania połączenia w opcjach jest możliwość wznowienia wysyłania od momentu przerwania. Przejrzyj podręcznikalbo poszukaj informacji jak z niego korzystać w wyszukiwarce. Artykułów znajdziesz sporo.Kod: Zaznacz cały
man rsync
marcin1982 pisze:Proszę czytać opisy działów przed założeniem wątku.
Przepraszam, miałem otwarte kilka kart i widocznie utworzyłem wątek nie tam gdzie trzeba...
Swoje pretensje schowaj sobie w kieszeń i zapoznaj się z threads/5676-Przeczytaj-zanim-cokolwiek-napiszesz!
W którym miejscu, rozpoczynając wątek, podałeś informację, że chcesz wysłać to na ftp?
W którym miejscu, rozpoczynając wątek, podałeś informację, że chcesz wysłać to na ftp?
- marcin1982
- Moderator