dwa procki i debian
dwa procki i debian
czy debian 4 zobaczy wiecej niz 1 procek, czy trzeba cos dorzucic do jajka?
Debian na pewno potrafi obsłużyć 2 procki, a z tego co wiem to do architektury amd64 nic nie trzeba dorzucać, a przy architekturze i386 za wieloprocesorowość odpowiedzialne są jądra z serii smpjarsam pisze:czy debian 4 zobaczy wiecej niz 1 procek, czy trzeba cos dorzucic do jajka?
ale na Twoim miejscu bym to jeszcze sprawdził (albo poczekał na odpowiedz kogoś bardziej obeznanego w tym temacie), bo sam nigdy się tym nie bawiłem, a to co napisałem to wiem tylko z tego co kiedyś wyczytałem gdzieś kiedyś na necie.
Zgadza się. Jądra Debianowe dla amd64 mają już wkompilowaną obsługę wielu procesorów.velmafia pisze:a z tego co wiem to do architektury amd64 nic nie trzeba dorzucać
Niekoniecznie. To samo mi zostało powiedziane, ale na sda5 mam Debiana i386 ze zwykłym jajkiem (bez smp) i widzi dwa rdzenie (przynajmniej htop mi tak pokazuje). Dziwna sprawa, muszę się temu dokładnie przyjrzeć.velmafia pisze:a przy architekturze i386 za wieloprocesorowość odpowiedzialne są jądra z serii smp
Kod: Zaznacz cały
joker@sigma:~$ cat /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 8
model name : Pentium III (Coppermine)
stepping : 6
cpu MHz : 996.934
cache size : 256 KB
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 2
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 mmx fxsr sse
bogomips : 1994.86
processor : 1
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 8
model name : Pentium III (Coppermine)
stepping : 6
cpu MHz : 996.934
cache size : 256 KB
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 2
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 mmx fxsr sse
bogomips : 1993.85