Najpierw zamieszczasz zrzut z którego wynika, że sshd nie jest uruchomiony, a mimo to twierdzisz, że jest uruchmiony, by w kolejnym poście zamieścić zrzut na którym automagicznie pojawił się proces sshd ...
"Rence same opadajom"....
A jak zamknąć użytkownika w swoim katalogu dodałem bin/false do /etc/shells oraz /etc/passwd user1001:1001:,,,:/home/user:/bin/false. Ale teraz nie chce się połączyć
To wolę wyłączyć sftp i postawić proftpd mniejsze problemy. Zakomentowałem #Subsystem sftp /usr/lib/openssh/sftp-server w sshd_config ale dalej się łączę przez ftp
Dobra może zrobimy inaczej na spokojnie zrobiłem serwer ftp przy pomocy prodtpd zrobiłem konfigurację i śmiga dobrze. Ale że przydał by mi się zdalny dostęp to zainstalowałem ssh a dokładnie zainstalowały mi się dwa pakiety openssh-server oraz openssh-sftp-server. Również przeprowadziłem konfigurację i ssh śmiga dobrze. Tylko teraz mam problem z tym sftp nie moge go zablokować tylko cały czas się łączy z serwerem sftp. A tak najlepiej to bym go usunął albo w ogóle nie instalował jak się da. Bo od ftp mam proftpd. Oczywiście wszystkie usługi chodzą na różnych portach tak proty są odblokowane itp.
Pytanie jest ot o i one Tylko teraz mam problem z tym sftp nie moge go zablokować tylko cały czas się łączy z serwerem sftp. A tak najlepiej to bym go usunął albo w ogóle nie instalował jak się da.