nie to w niczemu nie przeszkadza.mlyczek pisze:Chodzi mi o to, czy to czemuś nie przeszkadza, czy muszę zmienić ten kernel na k7?
GRUB po reinstalacji Window$a
rzepaczyk, a http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=693 czytałeś?
jakim sposobem robiłeś? co dokładnie robiłeś?
i po czym stwierdzasz że nie działa (jakieś komunikaty/błędy)?
aloha
jakim sposobem robiłeś? co dokładnie robiłeś?
i po czym stwierdzasz że nie działa (jakieś komunikaty/błędy)?
aloha
czytalem to i robilem wg wskazowek z tego FAQ. robilem wszystko dokladnie wg tego co tam jest napisane. nie bylo zadnych bledow ani nic. tyle ze po prostu grub sie nie uruchamia(nie pojawiaja sie zadne bledy gruba albo cos tylko jest tak jak zaraz po instalacji windowsa, po prostu go nie ma) uzywalem tez tej plytki super grub cd to tez nic nie dalo. jakiegos Timo's Rescue CD i to tez nic nie dalo. a z plyty instalacyjnej debiana, kiedy probowalem przejsc od razu do kroku z instalacja GRUBa to chcialo zebym na nowo system zainstalowal, albo odpalal sie program partycjonujacy dysk.moze z plytki windowsa zrobic fixmbr i jakos na nowo gruba zainstalowac?
Ano tak, że BIOS poszukuje sektora rozruchowego na kolejnych urządzeniach podanych w BIOSie do przeszukania.velmafia pisze:więc jak ma zadziałać grub, skoro komputer jest ustawiony na start z płytki, a grub jest na dysku?
Jeśli nie znajdzie na pierwszym, to szuka na drugim ... nie znajdzie na drugim, to szuka na trzecim itd.
Ustawienie CD jako pierwszy, HDD jako drugi to z zasady norma i nie ma wpływu na "działanie gruba".
Jeśli grub jest na HDD a BIOS nie znajdzie sektora rozruchowego na CD, to uruchomi gruba znajdującego się na HDD.
To przecież podstawy.
Pozdrawiam
to, to ja wiem, ale zadałem Mu pytanie na które nie odpowiedział konkretnie i nie wiem czy ma ustawione bootowanie z HDD jako drugie, albo trzecie, ale jedyną odpowiedzią było że jest ustawione bootowanie z CD-Romu, więc dałem taką odpowiedz bo może go to naprowadzić (jeśli tu jest błąd), ale rzeczywiście nie napisałem tego dokładnie - moja wina.Hagal pisze:Ano tak, że BIOS poszukuje sektora rozruchowego na kolejnych urządzeniach podanych w BIOSie do przeszukania.
Jeśli nie znajdzie na pierwszym, to szuka na drugim ... nie znajdzie na drugim, to szuka na trzecim itd.
Ustawienie CD jako pierwszy, HDD jako drugi to z zasady norma i nie ma wpływu na "działanie gruba".
Jeśli grub jest na HDD a BIOS nie znajdzie sektora rozruchowego na CD, to uruchomi gruba znajdującego się na HDD.
ale ponowię to żeby opisał problem jeszcze raz, bo podał bardzo mało konkretnych informacji.